Ζήτημα ανθρωπιάς η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων

Από την ομιλία μου στο Σ/Ν του Υπουργείου Μετανάστευσης  και Ασύλου σχετικά με το “Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων”

-Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης επιδιώκεται η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων

-Το 2019, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση του τόπου, υπήρχαν περίπου 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στη χώρα μας.

-Σήμερα τρία χρόνια μετά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα, με τα περισσότερα να  ζουν σε Δομές Φιλοξενίας.

-Έρχεται και ρυθμίζει με ενιαίο τρόπο, την επιτροπεία και το πλαίσιο φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων

-Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, διαχειριζόμαστε σήμερα και θα μας απασχολεί σίγουρα και στο μέλλον.

-Από τη μια πλευρά, έχουμε την διαρκή και αυξανόμενη τουρκική απειλή για την χώρα μας, η οποία δεν έχει διστάσει να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

-Από την άλλη πλευρά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνονται οι πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη.

-Είναι ανησυχητικά και τα στοιχεία της Eurostat για το 2021, που δημοσιεύθηκαν πριν λίγο καιρό.  Σύμφωνα με αυτά, αυξήθηκαν κατά 72% οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ το 2021.

-Το πρόβλημα αυτό θα διογκωθεί το 2022, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

-Δεν μπορούμε να δώσουμε ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και σε αυτό πρέπει να συμφωνούμε όλοι.

-Πάνω από όλα η προστασία αυτών των παιδιών είναι ζήτημα ανθρωπιάς.

 

 

 

Total
0
Shares
Previous Article

Στην ημερίδα του ΕΒΕΠ με θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο Ιρακινό Κουρδιστάν»

Next Article

Υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο "Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών"