Βουλή: Πρόταση της ΝΔ για συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις υπογραφές των 156 βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα πρόταση συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη «διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των Θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Η πρόταση κατατέθηκε στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας και η συζήτηση θα προσδιοριστεί από την Διάσκεψη των Προέδρων μετά από συνεννόηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Έγκριση του πορίσματος της ΝΔ κατά πλειοψηφία 

Στις 18 Ιανουαρίου εγκρίθηκε  κατά πλειοψηφία το πόρισμα των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» που συστήθηκε με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά τη δωδέκατη κατά σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής, οι εισηγητές των κοινοβουλευτικών ομάδων παρουσίασαν τα πορίσματά τους που κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη γραμματεία της Εξεταστικής και δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα της ΝΔ που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία ως πόρισμα της Επιτροπής, εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο των 15 βουλευτών-μελών της πλειοψηφούσας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ το καταψήφισαν οι 12 βουλευτές-μέλη της Επιτροπής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που μετείχε στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ως εκπρόσωπος των ανεξαρτήτων βουλευτών, ψήφισε «παρών». Το ΜέΡΑ25 απείχε εξ αρχής των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Το πόρισμα της Επιτροπής, με επισυναπτόμενες τις πορισματικές γνώμες που διατύπωσαν από τη δική τους πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και πλέον για τη συζήτησή τους στην Ολομέλεια θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 60 βουλευτές.

Τα στατιστικά της Εξεταστικής

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής που παρουσίασε ο πρόεδρός της Γιάννης Κεφαλογιάννης, από την 23η Νοεμβρίου 2021 που συστάθηκε η Επιτροπή μέχρι και σήμερα διεξήχθησαν δώδεκα συνεδριάσεις, που διήρκησαν περίπου 47 ώρες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ώρες της σημερινής τελευταίας συνεδρίασης. Τα Πρακτικά των συνεδριάσεων αριθμούν περίπου τις 2.500 σελίδες. Η Επιτροπή εξέτασε διά ζώσης 14 μάρτυρες, ενώ επιπλέον τρεις μάρτυρες, λόγω της μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό και των περιοριστικών συνθηκών μετακίνησης, απάντησαν εγγράφως στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής. Τα εισερχόμενα έγγραφα που ζητήθηκαν από την Επιτροπή ή κατατέθηκαν από τους μάρτυρες κατά την εξέτασή τους και θα συμπεριληφθούν στο εισαγωγικό μέρος του πορίσματος αριθμούν 9.759 σελίδες, χωρίς σε αυτά να λογίζονται τα ηλεκτρονικά αρχεία με ηχητικό ή οπτικό υλικό.

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ξεκίνησαν στις 23 Νοεμβρίου 2021. Μετά από μυστική ψηφοφορία, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασαούλα, εκλέχθηκε το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» που συστάθηκε με πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηρίχθηκε από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πρόεδρος της Επιτροπής εκλέχθηκε κατά πλειοψηφία ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος ο βουλευτής της πλειοψηφίας Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μελάς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά την έναρξη της συνεδρίαση, ευχαρίστησε για την εκλογή του και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Ζήτησε και έγιναν ομόφωνα δεκτά: 1)Οι συνεδριάσεις να διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη) προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο του διμήνου που της έχει αρχικά δοθεί από την Ολομέλεια.2) Να υπάρξει χρόνος για διερεύνηση σε βάθος και 3) Να διανέμονται τα πρακτικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Όλα τα κόμματα συμφώνησαν επίσης, οι εργασίες της Επιτροπής να μην είναι αμειβόμενες. Αύριο, θα συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής με ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων για διαδικαστικά θέματα αλλά και συζήτηση για τον κατάλογο μαρτύρων που θα κληθούν για εξέταση.

Η εξεταστική επιτροπή απαρτίζεται συνολικά από 29 βουλευτές εκ των οποίων 15 είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ (Γ. Ανδριανός, Παρασκευή Βρυζίδου, Δ. Καιρίδης, Γ. Κεφαλογιάννης, Δ. Μαρκόπουλος, Γ. Μελάς Α. Μπαρτζώκας, Χρ. Μπουτσικάκης, Α. Νικολακόπουλος, Χ. Παπαδημητρίου, Κατ. Παπακώστα, Β. Σπανάκης, Λ. Τσαβδαρίδης, Β. Υψηλάντης, Φ. Φόρτωμας), 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αν. Γκαρά, Μ. Κάτσης, Β. Κόκκαλης, Θ. Ξανθόπουλος, Γ. Ραγκούσης, Θ. Τζάκρη, Γ. Τσίπρας, Μ. Χατζηγιαννάκης), 2 από το ΚΙΝΑΛ (Γ. Καμίνης, Δ. Μπιάγκης) και ένας από το ΚΚΕ (Μαρία Κομνηνάκα), Ελληνική Λύση (Κ. Χήτας), MέΡΑ25 (Φ. Μπακαδήμα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μπογδάνος.

Total
0
Shares
Previous Article

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Rafale δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία

Next Article

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί»- Επιδότηση 20.000 ευρώ