Συγγνώμη για τα θύματα στο Μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε ποτέ

Η ομιλία μου στην κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η χώρα μας με την Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο.

Σκοπός αυτής της συμφωνίας με την Κύπρο είναι η υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της ανατολικής Αττικής. Και πραγματικά, όπως έχει διεξαχθεί η συζήτηση μέχρι σήμερα, είναι απορίας άξια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την σύμβαση που ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε.

Αυτή η σύμβαση αναφέρει ότι στο πλαίσιό της προβλέπεται η κατασκευή ενός συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών στον Δήμο της Ραφήνας, το οποίο θα αποτελείται από ενενήντα οκτώ διαμερίσματα. Για ποιους; Για τους άτυχους συμπολίτες μας που έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018. Επίσης, προβλέπεται η αναβάθμιση του χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής.

Ο κυπριακός ελληνισμός, λοιπόν, ενισχύει και συμμετέχει στις παρεμβάσεις αυτές προσφέροντας 11 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο που θα υλοποιηθεί στις περιοχές της ανατολικής Αττικής αποτελεί, λοιπόν, σύμβολο αδελφικών σχέσεων και αλληλεγγύης σε σχέση με την κοινή πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι συνοδοιπόροι και είναι λαοί που ο ένας στηρίζει τον άλλο στα δύσκολα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018 στην ανατολική Αττική είχαν εκατόν τρία θύματα στο Μάτι. Αποτελεί μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία. Αποτελεί μαύρη σελίδα και για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε ξανά στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν έχει νόημα πραγματικά να αναφερθούμε ξανά σε εκείνη την παράσταση που είχε δώσει τότε από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Επειδή όμως είδαμε πριν τον εισηγητή της Αντιπολίτευσης, τον κ. Σπίρτζη, να έρχεται εδώ και να μας φέρνει δημοσιεύματα από διάφορες ιστοσελίδες και είδαμε και την εξοικείωση που έχει με το διαδίκτυο, ας του προτείνουμε να κάνει ένα «γκουγκλάρισμα»: «Συγγνώμη, Αλέξης Τσίπρας, Μάτι». Δεν θα βρει τίποτα δυστυχώς, διότι συγγνώμη για τα θύματα στο Μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε ποτέ.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τις περιοχές που καταστράφηκαν τον Ιούλιο του 2018.

Τι έκανε η Κυβέρνησή μας μέχρι σήμερα; Ψηφίσαμε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων των πληγέντων το 2021. Ψηφίσαμε την αναστολή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για τους πυρόπληκτους στους Δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα για το 2020 και το 2021. Συνεχίζεται η χορήγηση μέχρι σήμερα του επιδόματος ανακατασκευής κατοικιών και του επιδόματος ενοικίου στους πυρόπληκτους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το ΤΕΕ ολοκλήρωσε σε δύο χρόνια το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τις συγκεκριμένες περιοχές και αναμένεται εντός του 2022 να ολοκληρωθεί και το ρυμοτομικό σχέδιο. Συστάθηκε η ΑΜΚΕ «Μάτι Ξανά» με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών, κατεδάφισης κτηρίων, δενδροφύτευσης και άλλες απαραίτητες εργασίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι που ήρθα σήμερα σε αυτή την Αίθουσα δεν πίστευα ότι υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο δεν θα ψηφίσει τη σημερινή σύμβαση. Ακούσαμε νωρίτερα από συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να ζητάνε ακόμα και την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου το οποίο θα ανακουφίσει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους που επλήγησαν το 2018 από τις φονικές πυρκαγιές.

Εντύπωση όμως δεν αποτελεί μόνο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, εντύπωση αποτελεί και τη στάση του ΜέΡΑ25, το οποίο στην επιτροπή δήλωσε ότι ψηφίζει τη σύμβαση και σήμερα ήρθε η εισηγήτρια εδώ και μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τελικά θα την καταψηφίσουν.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το να αλλάζει ένα κόμμα άποψη από τη μία μέρα στην άλλη για ένα θέμα το οποίο είναι καθαρά κοινωνικό και είναι για την ενίσχυση ταλαιπωρημένων ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους, νομίζω ότι προκαλεί θλίψη σε αυτή την Αίθουσα.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου, η οποία επιβεβαιώνει τους αδελφικούς δεσμούς μας. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών που και εκείνα πλέον συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τις φωτιές το 2018 αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.

Σε όλα τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν νωρίτερα, νομίζω ότι απάντησε επαρκώς και ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς και τον ευχαριστούμε γι’ αυτά που εισέφερε στη συζήτηση, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Νομίζω ότι μετά και από αυτές τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που ξεκαθάρισαν και απαντήθηκαν ερωτηματικά τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν έχει πραγματικά κανένα, μα κανένα, κόμμα τη δικαιολογία να μην ψηφίσει αυτήν τη σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου για τα 11 εκατομμύρια ευρώ που εισφέρει ο κυπριακός λαός στη χώρα μας, για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους στις φονικές καταστροφές του 2018.

Εγώ, ως ένας Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αδελφούς μας τους Κύπριους γι’ αυτή τους την προσφορά. Εύχομαι πραγματικά όλες οι πλευρές να ψηφίσουν αυτή τη σύμβαση.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Total
0
Shares
Previous Article

Aύξηση κατά 30% της επιδότησης στον δεύτερο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Next Article

Άδωνις Γεωργιάδης: Η χώρα μας παγκόσμια πρωταθλήτρια στις επενδύσεις