Στόχος μας η αύξηση της απασχόλησης και όχι η επιδότηση της ανεργίας

Η ομιλία μου στο Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο σχέδιο νόμου: Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Διαβάστε αναλυτικά:

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για κάθε κυβέρνηση η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πρέπει να είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους. Η αύξηση της απασχόλησης μάλιστα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το έργο της κάθε κυβέρνησης.

Τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, η ανεργία κυμαινόταν στο 17,2%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT η ανεργία τον Φεβρουάριο του 2022 διαμορφώνεται στο 11,9%. Μειώθηκε δηλαδή η ανεργία πάνω από 5% μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια μέσα στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και το αξιοσημείωτο σε αυτό είναι ότι η μείωση αυτή έγινε μέσα σε μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία. Παρά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εμείς συνεχίζουμε και ακολουθούμε τον στόχο μας που είναι οι αναπτυξιακές πολιτικές, οι οποίες έχουν πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ένας από τους παράγοντες μάλιστα για την αύξηση  της απασχόλησης είναι και η λειτουργία του ΟΑΕΔ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τον ρόλο του Οργανισμού. Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης στην αρμόδια συνεδρίαση της επιτροπής αναφέρθηκε σε μια έρευνα που είχε διενεργήσει η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού στις αρχές του 2019 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την έρευνα οι πολίτες αντιλαμβάνονται τον ΟΑΕΔ περισσότερο ως διεκπεραιωτικό όργανο παροχής επιδομάτων και λιγότερο ως μέσο μείωσης της ανεργίας. Με απλά λόγια, οι πολίτες νομίζουν ότι ο ΟΑΕΔ επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία, που είναι ο πραγματικός του στόχος. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε ο ΟΑΕΔ να συνδέεται με δράσεις για την εύρεση σταθερών θέσεων εργασίας και όχι πληρωμής επιδομάτων.

Αυτό, λοιπόν, γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα:

Εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς  εργασίας ο ρόλος του Οργανισμού. Μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκονται σε δουλειά. Οι άνεργοι λοιπόν που θα βρίσκουν εργασία, εκτός από τον μισθό τους, θα συνεχίζουν να εισπράττουν και το 50% του επιδόματος ανεργίας. Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ σε αυτούς που είναι πάνω από πέντε χρόνια άνεργοι οι οποίοι καταρτίζουν ατομικό σχέδιο δράσης. Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση βοηθημάτων και παροχών που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους ανέργους. Προβλέπεται η διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και η διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας. Επίσης, προβλέπεται διαγραφή από το Μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράσεις κατάρτισης. Αναβαθμίζεται επίσης ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας με σκοπό τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Θεσπίζεται επίσης ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια του πολίτη που θα καταγράφονται οι δεξιότητες, οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που λαμβάνει και δικαιούται ο καταρτιζόμενος. Επίσης, προβλέπεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ και η ανάπτυξη στεγαστικής πολιτικής με έμφαση στους νέους ανθρώπους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε όλες αυτές τις αλλαγές, οι οποίες είναι προς όφελος των ανέργων και κυρίως των ανθρώπων που θέλουν να βρουν δουλειά, η αντιπολίτευση απαντάει για ακόμη μια φορά με λαϊκισμό. Μας κατηγορεί ότι θεσπίζουμε την τιμωρία των ανέργων. Μα πώς γίνεται αυτό; Με τη θέσπιση του επιδόματος εργασίας τιμωρούμε τους ανέργους ή με τα 300 ευρώ που θα δίνονται στους μακροχρόνια ανέργους για να καταρτίσουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης με τον ΟΑΕΔ; Ή μήπως διαφωνείτε με τα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη συγκεκριμένων παροχών, ώστε να βοηθάμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας;

Για να ξεκαθαρίσουμε και κάτι το οποίο άκουσα πριν ότι είπε ο κ. Γρηγοριάδης, από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι σχεδόν σαράντα χιλιάδες άτομα, οι οποίοι βρίσκονται στα μητρώα των ανέργων για περισσότερο από έναν χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Δεν προσπαθούμε να τους τιμωρήσουμε.

Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τους δικαιώσουμε, κύριε Γρηγοριάδη, για να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι τον ΟΑΕΔ ώστε να κερδίζουν εις βάρος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν καταλαβαίνω ούτε από εσάς, το ΜέΡΑ25, ούτε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης την επιμονή σας να προσπαθείτε να ξεπλύνετε όλους αυτούς.

Μας κατηγορείτε ότι υποβαθμίζουμε και διαλύουμε τον ΟΑΕΔ. Από πού προκύπτει αυτό; Έχουμε διάλυση όταν αυξάνονται σημαντικά τα κονδύλια που διαχειρίζεται από εδώ και πέρα ο Οργανισμός; Ή μήπως είναι διάλυση ότι για πρώτη φορά από το 2013 και μετά χαράσσεται στεγαστική πολιτική αξιοποιώντας το αποθεματικό 1,5 δισεκατομμυρίων του ΟΑΕΔ το οποίο για πολλά χρόνια έμεινε αναξιοποίητο; Ή είναι διάλυση το επίδομα ενοικίου με το οποίο κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει φθηνό ενοίκιο και στη συνέχεια να μπορεί να αγοράζει σπίτι;

Υποβαθμίζουμε μας λέτε την επαγγελματική κατάρτιση. Πώς γίνεται αυτό, αφού προβλέπονται αυστηροί κανόνες, ώστε η κατάρτιση να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο; Θεωρείτε την κατάρτιση κάτι δευτερεύον και ασήμαντο; Μήπως προτείνετε να σταματήσουν οι συνεργασίες με την GOOGLE, με την AMAZON, με τη CISCO, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι οι οποίοι δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Έχει στόχο την αύξηση της απασχόλησης και όχι την επιδότηση της ανεργίας. Δεν επιδιώκει μόνο τον περιορισμό του brain-drain, αλλά και την επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, καθώς εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο και στρατηγική της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα που αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία για τη δημιουργία ενός φιλο- επενδυτικού κλίματος. Ένα από αυτά μάλιστα είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις που συνεχίζεται να υλοποιείται παρά τις πρωτοφανείς διεθνείς εξελίξεις.

Επενδύουμε, λοιπόν, στην καινοτομία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη ανάπτυξη για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, παράδειγμα είναι ότι το 2021 άνοιξαν είκοσι οκτώ χιλιάδες εξακόσιες εβδομήντα μια περισσότερες επιχειρήσεις από ότι το 2020 και μάλιστα σε μία περίοδο με πανδημία, σε μία περίοδο με αστάθεια για την παγκόσμια οικονομία.

Η στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη, η στοχοπροσήλωση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στοχοπροσήλωση την καινοτομία, στην ψηφιακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι ο μόνος σταθερός δρόμος που μπορεί να αναπτύξει πραγματικά και ουσιαστικά την ελληνική οικονομία.

Σας ευχαριστώ.

 

Total
0
Shares
Previous Article

Θλιβερή η κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση

Next Article

Από σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός»