Στηρίζουμε το νόμιμο εμπόριο, όχι το παρεμπόριο

Η ομιλία μου κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο.

Δείτε την ομιλία μου:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο από εκείνα που πραγματικά αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών είτε του πολίτη ως καταναλωτή είτε του πολίτη ως παραγωγού είτε του πολίτη ως εμπόρου. Το υπαίθριο εμπόριο και η λειτουργία των λαϊκών αγορών εξάλλου δεν αφορούν ούτε πολυεθνικές εταιρίες μεγάλων συμφερόντων ούτε καταναλωτές πολύ μεγάλων εισοδημάτων. Αφορούν τους αγρότες που έρχονται να πουλήσουν τη σοδειά τους, αφορούν τους εμπόρους που ζουν τις οικογένειες τους από το μεροκάματο που βγάζουν και εκείνους τους καταναλωτές που πάνε σε λαϊκές αγορές και μετράνε ακόμα και το τελευταίο ευρώ πού και πώς θα το ξοδέψουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε τις λαϊκές αγορές, ότι επιδιώκουμε να βάλουμε νομικά πρόσωπα στις λαϊκές αγορές, ότι θέλουμε να εξοντώσουμε τους παραγωγούς και να διαλύσουμε τις λαϊκές αγορές. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Έγινε εξαντλητική διαβούλευση με τους φορείς και το Υπουργείο, έγινε διαβούλευση με τους φορείς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός στη συγκέντρωση κάποιων λίγων δύσπιστων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης με αυτό το νομοσχέδιο, κατέβηκε στον δρόμο και απάντησε σε όλους.

Για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αντιπολίτευση κάνουν αντιπολίτευση απλά για την αντιπολίτευση.

Τι κάνουμε λοιπόν, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου; Δίνουμε λύσεις σε προβλήματα και διορθώνουμε λάθη και παραλήψεις που παρουσιάζονται στη λειτουργία των λαϊκών αγορών του υπαίθριου εμπορίου συνολικά. Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να αλλάξουμε και να προσαρμόσουμε στο σήμερα τις ανάγκες των παραγωγών, των εμπόρων και των καταναλωτών των λαϊκών αγορών, ενός θεσμού που λειτουργεί σχεδόν εκατό χρόνια.

Ο νόμος 4497/2017του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να λύσει προβλήματα και γι’ αυτό καταργείται ολόκληρος από το πρώτο μέχρι το εξηκοστό του άρθρο. Και ξαναγράφτηκε από την αρχή ένα νέο νομοσχέδιο, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ηχηρό παράδειγμα αποτυχίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι το άρθρο 58 στο οποίο προβλεπόταν η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος περιφερειακής αυτοδιοίκησης, το ΟΠΣΦΑ. Στην πλατφόρμα αυτή θα γινόταν καταγραφή των χορηγούμενων αδειών υπαιθρίου εμπορίου και των ανανεώσεων τους και των ελέγχων που θα γίνονταν καθώς και η επιβολή και είσπραξη των προστίμων. Ένα εργαλείο που θα ήταν χρήσιμο αλλά δεν λειτούργησε ποτέ για το υπαίθριο εμπόριο. Δημιούργησε ανισότητες, αποκλεισμούς στην έκδοση νέων αδειών, καθώς επίσης και απώλειες στα έσοδα των δήμων.

Δεν θα έπρεπε άραγε κάποιος κάποια στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ να απολογηθεί γι’ αυτό; Για να διορθώσουμε αυτήν την κατάσταση δημιουργούμε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ανοιχτή Αγορά. Σε αυτό θα καταχωρούνται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις λαϊκές αγορές και γενικά για όλες τις υπαίθριες αγορές. Εκεί θα καταχωρούνται οι προκηρύξεις για τις νέες άδειες και για την κάλυψη των κενών θέσεων καθώς και οι εκθέσεις ελέγχου και οι παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν η δική μας πολιτική είναι «όλοι και όλα στο φως».

Στο φως όμως θέλουμε να είναι και οι τιμές των αγαθών, γι’ αυτό λοιπόν με το παρόν νομοσχέδιο εισάγουμε στην πλατφόρμα «e-Καταναλωτής» και τις λαϊκές αγορές. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που, όπως σημείωσε και ο Υπουργός, τη χρησιμοποιούν σήμερα περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες καταναλωτές προκειμένου να κερδίσουν χρήματα στην τσέπη των νοικοκυριών.
Κάθε πωλητής θα εισάγει μέχρι τις 8.00΄ στην πλατφόρμα του «e-Καταναλωτή» την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει στη λαϊκή αγορά, καθώς και τη διαθέσιμη ποσότητα ανά προϊόν. Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν, μέσα από το κινητό τους, να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα και να γνωρίζουν και να συγκρίνουν τις τιμές και πού είναι πιο κοντά τους το προϊόν με την πιο οικονομική τιμή. Αυτό θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο νόμιμο εμπόριο και θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην αύξηση των τιμών και συνολικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ακόμα όμως και σ’ αυτό η αντιπολίτευση λέει «όχι». Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και στα είδη πρώτης ανάγκης που θέλουν να καταναλώσουν τα νοικοκυριά. Άρα, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών είναι λαϊκές αγορές με μεσάζοντες; Όχι, είναι παραγωγοί.

Θέλω, λοιπόν, να αναφερθώ σε κάτι που αναφέρθηκε νωρίτερα η κ. Θεανώ Φωτίου. Αναφέρομαι στις αγορές χωρίς μεσάζοντες, έναν θεσμό ο οποίος, όπως μας είπε η κ. Φωτίου, λειτούργησε στα δύσκολα χρόνια που οι πολίτες προσπαθούσαν να βρουν χαμηλότερες τιμές για να μπορέσουν να ζήσουν και να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Οι αγορές αυτές δεν σταμάτησαν να λειτουργούν.

Οι αγορές αυτές, κύριε Υπουργέ, λειτουργούν δυστυχώς μέχρι σήμερα. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2021, 9.00΄-13.00΄, 53η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στα Ταμπούρια στον Πειραιά, την περιοχή στην οποία εκλέγομαι. Γράφουν: «Αυτή η δραστηριότητα είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι εμπορική δραστηριότητα». Και πιο κάτω γράφουν το εξής: «Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν, να συμμετέχουν και να επωφεληθούν από τη δράση χωρίς μεσάζοντες, συμμετέχοντας σε μια προσπάθεια αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στους παραγωγούς, τους πολίτες και τους καταναλωτές».

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, όταν προκρίνουμε και προτρέπουμε τους πολίτες σε τέτοιες δράσεις, σε δράσεις που λειτουργούν χωρίς άδεια από κανέναν, σε δράσεις που κανείς δεν ξέρει αν κόβουν αποδείξεις ή δεν κόβουν, σε δράσεις στις οποίες τα προϊόντα τα οποία πωλούνται εκεί δεν ξέρουμε τι ποιότητας είναι, σε δράσεις στις οποίες δεν ελέγχει κανείς τις τιμές των προϊόντων αυτών, σε δράσεις οι οποίες υποκινούνται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, το ανέφερε και η κ. Φωτίου πριν ότι τη συγκεκριμένη δράση, για να το ξέρουν και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, την προωθεί «Το λιμάνι της αγωνίας», η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, αυτές λοιπόν οι δράσεις, απλά για να ξέρουν οι συνάδελφοι, έρχονται και δημιουργούν προβλήματα και κλέβουν το μεροκάματο του νόμιμου έμπορου, του παραγωγού που έρχεται το βράδυ από την περιοχή του να πουλήσει στη λαϊκή αγορά τα προϊόντα του, του εμπόρου που πληρώνει εισφορές, που πληρώνει ενοίκιο, που πληρώνει φόρο, που πληρώνει ΦΠΑ. Με αυτούς τα βάζετε. Αυτές οι πρωτοβουλίες που προωθείτε έρχονται και κλέβουν το μεροκάματο του εμποράκου της γειτονιάς. Δεν είναι αλληλέγγυες δράσεις. Είναι δράσεις που προωθούν την κλοπή και το παρεμπόριο, κύριε Υπουργέ.

Σας ζητώ από το Βήμα της Βουλής να πάρει πρωτοβουλίες στο Υπουργείο και να καταπολεμήσει αυτές τις δράσεις γιατί είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους νόμιμους εμπόρους, γιατί εμείς έχουμε δείξει και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε με το νόμιμο εμπόριο και όχι με το παρεμπόριο.

Και για να κλείσω, για να μην καταναλώνω άλλο τον χρόνο, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν σχέδιο νόμου έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Το πρώτο είναι ότι είναι βγαλμένο από τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν την καθημερινότητα των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

Το δεύτερο είναι ότι δίνει χρόνο σε όλους τους εμπλεκόμενους να προετοιμαστούν μέχρι την έναρξη του παρόντος νόμου, αφού θα ψηφιστεί από τη Βουλή, την πρώτη Δευτέρα του 2022.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει στην πράξη με αυτό το νομοσχέδιο ότι σέβεται τους βιοπαλαιστές του μεροκάματου, τους ανθρώπους που ξυπνάνε τη νύχτα για να πάνε να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Τους ακούσαμε όλους και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο γράφτηκε μαζί με αυτούς.

Η Κυβέρνηση αυτή δεν κλείνεται στα γραφεία. Συνομιλεί με όλους, συνομιλεί με την κοινωνία και όταν χρειάζεται κατεβαίνει ακόμα και στο πεζοδρόμιο. Στηρίξαμε την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις πανδημίας, στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά με 500 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αν χρειαστεί εδώ είμαστε για να το ξαναδούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τα μέτρα στήριξης. Στηρίζουμε με αυτό το νομοσχέδιο τους παραγωγούς, τους εμπόρους, τους ανθρώπους του μόχθου, τους καταναλωτές που θέλουν να εξασφαλίσουν και να καταναλώσουν και το τελευταίο ευρώ που δεν τους περισσεύει.

Σας καλώ λοιπόν όλους να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ.

 

Total
0
Shares
Previous Article

Από σήμερα η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία εκδίδεται μέσω του edupass.gov.gr

Next Article

Covid Free Gr Wallet: Ευκολότερη η αποθήκευση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων COVID σε κινητά και tablet