«Σπίτι μου», το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στέγαση των νέων

Μέσα στο 2023 αναμένεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται και δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ενδυναμώνει τη λύση σε ένα άλλο μεγαλύτερο και εθνικής σημασίας πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας και είναι το δημογραφικό. Το σχέδιο για τη στέγαση των νέων, εκτός των άλλων, έρχεται να προσθέσει κίνητρα ώστε τα νέα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια και παιδιά.

Με αυτό το πρόγραμμα στοχεύουμε σε προσιτές και εφικτές λύσεις για τη στέγαση των νέων μέχρι 39 ετών, στην αύξηση των γεννήσεων, μιας και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των νέων ζευγαριών είναι η στέγαση της οικογένειάς τους, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η εξ ανάγκης συμβίωση νέων και γονέων για οικονομικούς λόγους είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο παρατηρούμε στην καθημερινότητά μας, με γνωστούς και φίλους να μην τολμούν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν και μένουν με τους γονείς τους ακόμα και στα 40! Ειδικότερα για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δίνει τη δυνατότητα προσιτής στέγης στους πιο ευάλωτους νέους αλλά κυρίως
μεριμνά για ζευγάρια που επιχειρούν την έναρξη της κοινής τους συμβίωσης. Πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει επιμέρους προγράμματα.

Προβλέπεται η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων τα οποία θα συγχρηματοδοτεί το κράτος και απευθύνεται σε νέους 25-39 ετών. Επίσης, εντάσσεται και το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής», ένα σχέδιο αξιοποίησης εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου, προς όφελος των νέων, τα οποία λόγω δαιδαλωδών διαδικασιών δεν αξιοποιούνται και ρημάζουν. Τα ακίνητα αυτά θα διατεθούν με μικρό μίσθωμα, σε νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η ενοικίαση από το κράτος κατοικιών, οι οποίες θα φιλοξενούν ευάλωτους νέους ή νέα ζευγάρια για 3 χρόνια. Προβλέπεται ακόμη το πρόγραμμα επιδότησης μέχρι 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων οι οποίοι θα μπορούν να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν με ευνοϊκό ενοίκιο σε νέους καθώς και το ειδικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ». Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση και η ανακαίνιση παλαιών κατοικιών οι οποίες ανήκουν σε νέους αλλά δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν λόγω παλαιότητας.

Τα μέτρα αυτά, εκτός των λύσεων στο πρόβλημα της στέγασης θα ενισχύσουν και την οικονομική δραστηριότητα του κατασκευαστικού τομέα, θα αντιστρέψουν από αρνητική σε θετική την απόδοση των παλαιών κατοικιών και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα της εποχής μας με σύγχρονες λύσεις και πρωτοβουλίες. Βοηθάμε τους νέους στο ξεκίνημά τους και παράλληλα οικοδομούμε το μέλλον του έθνους μας, τονώνουμε την οικονομική δραστηριότητα και μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η δεκαετής κρίση στην Ελλάδα ναρκοθέτησε ποικιλοτρόπως το μέλλον της γενιάς των σημερινών 30άρηδων.

Το 2023 πρόκειται να αποκατασταθούν πολλές αδικίες από πολιτικές των περασμένων ετών, με την αύξηση των συντάξεων, την επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης να είναι κάποια από αυτά τα μέτρα.

Στους νέους που επλήγησαν και βίωσαν στην πιο παραγωγική τους ηλικία τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης Ελλάδος, στη γενιά μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει ευκαιρίες για να σταθεί με αξιοπρέπεια στο μέλλον.

Άρθρο μου στην εφημερίδα Τα Νέα.

Total
1
Shares
Previous Article

Έναρξη της εορταστικής περιόδου στον Πειραιά

Next Article

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα