Πρώτοι στη μάχη με το «θηρίο» της ενεργειακής κρίσης

Το think tank Bruegel, σε πρόσφατη έκθεσή του, παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα κράτη της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, η χώρα μας έρχεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., έχοντας διαθέσει μέχρι στιγμής το 3,75% του ΑΕΠ συνολικά σε δαπάνες για τη διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Συγκριτικά με εμάς, μεγαλύτερες οικονομικά χώρες έχουν διαθέσει μικρότερα ποσά για τη στήριξη των πολιτών τους. Ενδεικτικά, η Ιταλία έχει διαθέσει 2,1% του ΑΕΠ της, η Ισπανία 1,7%, η Γαλλία 1,4%, ενώ η Γερμανία το 1,2%.

Αν και αποδεικνύεται ότι έχουμε διαθέσει πολλούς πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση, σίγουρα αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και στα καύσιμα έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος ζωής για όλους μας και επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η συνέχιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οξύνει το πρόβλημα το επόμενο διάστημα και είναι ζητούμενο να επιτευχθεί η παύση του το συντομότερο δυνατόν ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές του. Είναι σαφές, όμως, πως καμία οικονομία ‒όσο ισχυρή και αν είναι‒ δεν μπορεί να απορροφήσει το μέγεθος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, στο κόστος παραγωγής αλλά και στο κόστος ζωής. Και αυτό έπρεπε να το γνωρίζει και η αντιπολίτευση, η οποία επιλέγει να λαϊκίσει ακόμη μια φορά, να καλλιεργήσει κοινωνική αναταραχή και να ζητάει συνέχεια να δοθούν και άλλα λεφτά, να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι, χωρίς να μας λέει από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά.

Από την πλευρά μας, ακολουθούμε σταθερή και υπεύθυνη πολιτική, αποδεικνύοντας από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι στηρίζουμε εμπράκτως τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας αλλά και στο κύμα ακρίβειας συνολικά. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διαρκεί η κρίση, αλλά και όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας μας. Δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ούτε να μπλέξουμε σε νέες περιπέτειες του πρόσφατου παρελθόντος.

Άρθρο στο tomanifesto.gr

Total
1
Shares
Previous Article

Στην τελετή μνήμης του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων για τους εκτελεσθέντες του Καρατζά

Next Article

Συνάντηση Μητσοτάκη με 42 Δημάρχους μικρών νησιών