Πολλαπλά τα οφέλη από την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Από την παρουσία μου στο Famagusta Business Forum που διοργανώθηκε την Πέμπτη 12 Μαΐου στην Κύπρο:

-Αναμφισβήτητα  η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου είναι μια ιστορική στιγμή τόσο για την χώρα μας, όσο και για την Κύπρο, με την οποία μας συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας αιώνων και συνεργασίας.

-Για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια οι Έλληνες και οι Κύπριοι θα έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν και δια θαλάσσης από τις 19 Ιουνίου και μετά.

-Μια σημαντική στιγμή  με πολλαπλά οφέλη, τα οποία δεν είναι μόνο οικονομικά, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα. Δημιουργούνται νέες προοπτικές και δυνατότητες για αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για τις εμπορικές συναλλαγές.

-Ήταν ένα αμοιβαίο και διαχρονικό αίτημα και των δύο κρατών.

-Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, ο πληθωρισμός, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τώρα , ακόμη και το lockdown στην Σαγκάη επηρεάζουν τις οικονομίες διεθνώς, δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας μεταξύ των οποίων είναι και η ναυτιλία και το θαλάσσιο εμπόριο.

-Έχουμε αναπτύξει ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της ναυτιλίας που περιλαμβάνει μέτρα όπως είναι η  μείωση του μεταφορικού κόστους με το μεταφορικό ισοδύναμο για τους πολίτες, η μείωση του ΦΠΑ για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μέτρα για την ενίσχυση του εθνικού νηολογίου, η σημαντική αύξηση των άγονων γραμμών καλύπτοντας νέα δρομολόγια, η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας, ενώ πριν λίγες μέρες ψηφίσθηκε νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Yachting στην χώρα μας.

-Τα επόμενα χρόνια θα δοθεί περίπου  1 δις ευρώ σε έργα για την αναβάθμιση των  λιμενικών υποδομών στα νησιά και για τη θαλάσσια συγκοινωνία αξιοποιώντας  εθνικούς πόρους αλλά και πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Σημαντικά οφέλη για την ναυτιλία προσφέρουν 43 δράσεις ψηφιοποίησης και επιτάχυνσης  διαδικασιών που υλοποιεί το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο  Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

-Ο Πειραιάς έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, είναι ένας κόμβος εμπορικός μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

-Η στρατηγική του θέση προσφέρει οφέλη και ευκαιρίες τόσο για τη πόλη του Πειραιά, αλλά και συνολικά για τη χώρα μας.

-Όσον αφορά τον ΟΛΠ και την σημαντική επένδυση της Cosco που έχει γίνει όλα αυτά χρόνια υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία. Ωστόσο  χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα όπως είναι οι υποχρεωτικές επενδύσεις κάτι το οποίο  ψηφίστηκε από την ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε αυτή η επένδυση να αποκτήσει ουσιαστικό και σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα για τους πολίτες του Πειραιά. Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό και οι εργασιακές συνθήκες, αφού το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα.

-Ο ελληνόκτητος στόλος είναι πρώτος διεθνώς, ενώ η συνεισφορά των Ελλήνων Εφοπλιστών στην ελληνική κοινωνία, είναι πολυδιάστατη και σημαντική.

-Παρά τις σύνθετες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε διεθνώς και τις συνέπειες που έχει υποστεί η ναυτιλία και το θαλάσσιο εμπόριο υπάρχουν και δημιουργούνται ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

-Μια από αυτές είναι οι επενδύσεις στην Γαλάζια Οικονομία, κάτι το οποίο γίνεται με συστηματικό τρόπο στον Πειραιά με το Blue Lab, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια  αλλά και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

-Στην ίδια κατεύθυνση, κινείται και το ναυτιλιακό cluster που έχει δημιουργηθεί από την Ένωση Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά ως εργαλείο υποστήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας τους.

Από την παρουσία μου στο Famagusta Business Forum:

Total
0
Shares
Previous Article

Νέα μεγάλη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία από το Δήμο Πειραιά και την ΚΟ.Δ.Ε.Π.

Next Article

Μέσω gov.gr οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος