Πολιτεία Καινοτομίας: Τέσσερις ενδιαφερόμενοι για την πρώην ΧΡΩΠΕΙ

Τέσσερις όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της «Πολιτείας Καινοτομίας» στις εγκαταστάσεις της  ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τις ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όμιλο Intracom και την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δεν περιορίζονται σε αυτούς τους τέσσερις καθώς θα απαιτηθούν συνεργασίες ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Από τον διαγωνισμό του υπουργείου Ανάπτυξης θα προκύψει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης, που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετής παράταση). Ο ανάδοχος θα επωμιστεί εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου, με ίδια κεφάλαια και δανεισμό, καθώς δεν προβλέπεται συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση. Στην προκήρυξη για το έργο γίνεται λόγος για πρόθεση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά από το σκέλος των δανείων και όχι των επιδοτήσεων.

Το πλάνο για την Πολιτεία Καινοτομίας

Όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμας στο powergame.gr,  το πλάνο να αποκτήσει η καινοτομία στην Ελλάδα μια φυσική έδρα έχει κινητοποιήσει το ζωηρό ενδιαφέρον των ίδιων των φορέων της καινοτομίας. Τα μηνύματα που εισπράττει η ελληνική πλευρά από startups και τεχνολοβλαστούς, αλλά και από τμήματα R&D μεγάλων πολυεθνικών για εγκατάσταση στην Πολιτεία Καινοτομίας αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποκτήσει η Αθήνα από το 2022 μια φυσική έδρα για την καινοτομία, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ -της ιστορικής μονάδας που μετά από έναν αιώνα διέκοψε τη λειτουργία της τη δεκαετία του 1980- έκτασης17.900 τ.μ., είναι εγκαταλελειμμένες. Ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να αναστηλώσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, που έχουν κριθεί διατηρητέες, και να δημιουργήσει νέες με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση περίπου 46.000 τμ και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τμ.

Πολιτεία Καινοτομία: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε σήμερα, 19η Απριλίου 2021 και ώρα 13:00 μ. μ. η διαδικασία Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Πολιτεία Καινοτομίας, όπως είχε οριστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της προκήρυξης. Η αποσφράγιση των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 20η Απριλίου 2021 και ώρα 10:00 π. μ. στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού και πλέον είμαστε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος μας για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα».

Πηγή: powergame.gr

Total
0
Shares
Previous Article

Με την ψήφο των αποδήμων ενώνονται οι Έλληνες του εξωτερικού με την Ελλάδα

Next Article

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη