Όπως ο εκφοβισμός είναι ποινικό αδίκημα έτσι θα πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα και η παραπληροφόρηση

Η ομιλία μου κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης , σχετικά με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η συζήτηση για τις αλλαγές στην ποινική νομοθεσία είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα διαδικασία. Έχει ενδιαφέρον γιατί οι αλλαγές που γίνονται προκύπτουν από τις ανάγκες που δημιουργούνται στην κοινωνία των πολιτών.

Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η σημερινή τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα είναι η τρίτη και αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ως Κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και εναρμονίζουμε το νομικό μας οπλοστάσιο με αυτές. Και δεύτερον, ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να διαπιστώσουμε τις ανάγκες που προκύπτουν και να κάνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών του 2019 η τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία, την ύστατη στιγμή, όσο προλάβαινε, τον Ποινικό Κώδικα. Αποτέλεσμα αυτής της βιαστικής παρέμβασης ήταν η δημιουργία αστοχιών και πολλών προβλημάτων στην απονομή της δικαιοσύνης. Μάλιστα σε αυτήν την πράξη την πιο σκληρή αντιπολίτευση δεν την άσκησε η Νέα Δημοκρατία, αλλά ποιος; Την άσκησε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοντονής, ο οποίος χαρακτήρισε ως στίγμα και όνειδος τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα και γενικότερα χαρακτήρισε «περίεργη» τη νομοθέτηση των ποινικών κωδίκων από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση λοιπόν με τον παράδοξο τρόπο νομοθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ εμείς επιλέγουμε τον ορθόδοξο τρόπο νομοθέτησης. Τον Μάρτιο λοιπόν του 2020 με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης συστήνεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής των νέων Κωδίκων. Οι αλλαγές λοιπόν που ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε στηρίζονται στο πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής. Ακόμη βασίζονται και στις νέες μορφές εγκλημάτων που εμφανίζονται στην κοινωνία μας. Εγκλήματα των καιρών μας, όπως είναι οι ανθρωποκτονίες, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, οι βιασμοί ανηλίκων, οι θανατηφόρες ληστείες, είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για τέτοιου είδους εγκλήματα όπως αυτά που απασχολούν την επικαιρότητα και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων.

Παράλληλα αυξάνεται και η παραμονή του δράστη στη φυλακή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τόσο ειδεχθή εγκλήματα. Ειλικρινά, πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν μέσα σε αυτήν την Αίθουσα συνάδελφοι κυρίως από την Αντιπολίτευση που διαφωνούν με την αυστηροποίηση αυτών των ποινών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να σταθώ και στο άρθρο σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ένα άρθρο το οποίο έχει συγκεντρώσει πολλές αντιδράσεις. Η Αντιπολίτευση μάς κατηγορεί ότι προσπαθούμε να ελέγξουμε την ενημέρωση. Έτσι λένε. Ψέμα. Δεν θέλουμε και δεν επιδιώκουμε τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Τι επιδιώκουμε στην πραγματικότητα; Να προστατέψουμε την κοινωνία και κάθε πολίτη ξεχωριστά από το χάος του διαδικτύου.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι ένα συχνό φαινόμενο στο διαδίκτυο, αλλά η εμφάνιση και η υψηλή δημοφιλία των σόσιαλ μίντια μετέτρεψε τη διασπορά αυτή σε πραγματική «πανδημία» και δυστυχώς, «εμβόλιο» για την «πανδημία» των fake news ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Σύμφωνα με έρευνες, έξι στους δέκα χρήστες του διαδικτύου αναδημοσιεύουν μια είδηση, διαβάζοντας μόνο τον τίτλο και όχι το περιεχόμενό της. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι ύπαρξης των ψευδών ειδήσεων. Ο ένας είναι εμπορικός λόγος, για την προώθηση προϊόντων ή για την αύξηση της επισκεψιμότητας ιστοσελίδων. Ο άλλος λόγος, που μας αφορά και όλους μας σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, είναι πολιτικός, είναι για την παραπληροφόρηση και τη διαμόρφωση της άποψης της κοινής γνώμης.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ως πολιτεία, ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία μας από τα fake news του διαδικτύου; Να ενισχύσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, ώστε να αποτρέψουμε τους επίδοξους διακινητές ψευδών ειδήσεων από τέτοιες πράξεις.

Και, κύριοι Υπουργοί, πέραν της πολύ σωστής διάταξης του νομοσχεδίου που αφορά τις ποινές για τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων, θα ήθελα να σας καταθέσω και μια πρόταση για το μέλλον.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να αναλάβουν πρωτοβουλία σχετικά με την πιστοποίηση των πραγματικών χρηστών των σόσιαλ μίντια. Κάθε είδηση, κάθε ανάρτηση που αναπαράγεται στον κόσμο των σόσιαλ μίντια πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο και να μην κρύβεται ο πραγματικός χρήστης πίσω από έναν λογαριασμό τρολ, για να ξέρουμε ποιος το έγραψε, πότε το έγραψε, γιατί το έγραψε και πώς έγινε η αναπαραγωγή του στο διαδίκτυο. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι όπως ο εκφοβισμός είναι ποινικό αδίκημα, έτσι θα πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα και η παραπληροφόρηση.

Σας καταθέτω και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο έχει μέσα χρήσιμα στοιχεία που μπορείτε να μελετήσετε.

Και κάτι ακόμα που συνδέεται με αυτό, αλλά συνδέεται και με την εποχή στην οποία ζούμε, την πανδημία.

Σε πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, στο ερώτημα «Ποιος σας υπέδειξε ή σας συμβούλευσε να μην εμβολιαστείτε;», σχεδόν το 30% απάντησε ότι επηρεάστηκε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο ή από κάτι που άκουσε και διάβασε. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο αναγκαίο είναι να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση στη γέννησή της και ειδικά, όταν αφορά ζητήματα δημόσιας υγείας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης στην αυστηροποίηση των ποινών δεν μας προκαλούν εντύπωση. Για να μην ξεχνιόμαστε, εσείς μετατρέψατε την κατοχή και τη χρήση των μολότοφ σε πλημμέλημα. Εμείς τον Νοέμβριο του 2019 το επαναφέραμε σε κακούργημα. Εσείς μετατρέψατε σε πλημμέλημα τη δωροδοκία των δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς την επαναφέραμε ξανά σε κακούργημα.

Το τελευταίο διάστημα -και κλείνω με αυτό- τα εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά, η επίθεση με βιτριόλι και οι καταγγελίες για το ελληνικό Me Too, η αύξηση που παρατηρείται στα σεξουαλικά εγκλήματα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναικοκτονίες μάς έχουν σοκάρει όλους. Σε αυτά τα ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Οφείλουμε να νομοθετούμε, ακολουθώντας τις επιταγές της κοινωνίας.

Μπορεί κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είχαμε ένα είδος ανοχής σε παραβατικές συμπεριφορές, όπως η χρήση των μολότοφ ή η δράση στα γραφεία του Ρουβίκωνα, μια διαρκής προσπάθεια παρεμβάσεων στον έλεγχο της δικαιοσύνης ή μια ευνοϊκή μεταχείριση στον δολοφόνο Δημήτρη Κουφοντίνα, εμείς όμως έχουμε αποφασίσει να τηρήσουμε τη νομιμότητα και η νομιμότητα δεν είναι αόριστη έννοια ούτε μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με το ποιος κυβερνά, είναι βασικός πυλώνας οργάνωσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. Και να μην ξεχνάμε -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- ότι θεματοφύλακες του νόμου και της ασφάλειας των πολιτών είναι οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Στόχος μας λοιπόν ήταν και παραμένει οι πολίτες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς. Γι’ αυτό φέρνουμε αυτές τις αλλαγές, γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο αυτό.
Ευχαριστώ πολύ.

 

Total
22
Shares
Previous Article

Γιάννης Μελάς: Η διεθνής ενεργειακή κρίση χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας

Next Article

Κορυφαία διάκριση και διεθνές βραβείο για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης