Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας

Από την ομιλία μου στο Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης : “Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις”:

-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι που θα δώσει στην Ελλάδα τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας, τα χαρακτηριστικά της ασφάλειας και της ταχύτητας στις συναλλαγές πολιτών ή άλλων νομικών προσώπων και οντοτήτων με το κράτος.

-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έρχεται να δημιουργήσει μία πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.

Με το www.gov.gr το κράτος απέκτησε ένα και μοναδικό πρόσωπο με ενιαία αντιμετώπιση προς όλους, κάθε πολίτης απέφυγε περίπου εξήντα ουρές το χρόνο, ενώ μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν 557 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές.

-Έχουμε μπει στη διαδικασία και νομοθετούμε και με αυτόν τον τρόπο επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερα εργαλεία που προσφέρουν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Με το παρόν νομοσχέδιο θεσπίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

-Τεχνητή νοημοσύνη, Internet of Things, drones, ταχυδρομικές υπηρεσίες, blockchain είναι τεχνολογίες προς όφελος των πολιτών, όμως, η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει με σεβασμό τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για τα δικαιώματά τους.

-Από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου είναι το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος». Το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών του δημοσίου θα καταγραφεί στο «Μίτος» και θα γνωρίζουμε όλες και όλοι και οι διαδικασίες του δημοσίου.

-Ακόμη, θεσπίζεται το Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς, το οποίο θα εκδίδεται από το gov.gr, μια ακόμα αλλαγή η οποία θα διευκολύνει τις συναλλαγές και τις μεταβιβάσεις.

-Επίσης, καταργείται και το Μητρώο Αρρένων. Η άντληση των αναγκαίων στοιχείων των στρατευσίμων θα πραγματοποιείται πλέον από το Μητρώο των Πολιτών.

-Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει  διατάξεις που βελτιώνουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ανέφερε χαρακτηριστικά στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή ότι το σύνολο των παρατηρήσεων που έγιναν κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

-Οι τεχνολογίες, λοιπόν, της πληροφορικής και των επικοινωνιών καθώς και οι αναδυόμενες τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης εξελίσσονται συνεχώς και εφαρμόζονται οριζόντια σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.

-Είναι ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακό, σύγχρονο, που μας βάζει σαν χώρα πλέον στον ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα αναδεικνύει σιγά-σιγά τα θετικά της στοιχεία.

 

 

Η δευτερολογία μου στο Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης : “Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις”:

 

Total
0
Shares
Previous Article

Υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο "Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών"

Next Article

Στο workshop της Περιφέρειας Αττικής στον Πειραιά για το νέο ΕΣΠΑ