Μετά τη Novartis προσπαθήσατε να στήσετε σκευωρία και με τη «λίστα Πέτσα»

Η ομιλία μου κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Διαβάστε αναλυτικά:

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και συνάδελφοι, τον περασμένο Οκτώβριο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να γίνει σύσταση Εξεταστική Επιτροπή, μία συνταγματική δυνατότητα η οποία δόθηκε για πρώτη φορά στην αντιπολίτευση με την παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό έγινε πράξη μετά την αναθεώρηση του άρθρου 68 παράγραφος 2 του Συντάγματος από αυτήν την Κυβέρνηση, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, του ευτελισμού των θεσμών και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πώς και πότε έγιναν αυτά, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ; Μέσα στην πανδημία, με τις εκστρατείες ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», αλλά και με την εκστρατεία που έγινε για την προώθηση των εμβολιασμών.

Μας κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι επιχειρήσαμε να ελέγξουμε και να χειραγωγήσουμε την ενημέρωση με τη χρηματοδότηση που έλαβαν τα μέσα από αυτές τις καμπάνιες. Δεν θα αναφερθώ στο πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας δούμε, λοιπόν, τι αναφέρει.

Από τις εκατόν τριάντα σελίδες του πορίσματος αυτού οι δεκαπέντε αφορούν τη λεγόμενη «λίστα Πέτσα», οι ενενήντα τις δημοσκοπήσεις και την «Opinion Poll» και οι οκτώ την «Enterprise Greece». Καμία αναφορά δεν γίνεται για την καμπάνια του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον εμβολιασμό.

Το εξαιρετικά, όμως, ενδιαφέρον από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα συμπεράσματα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής: «Προέκυψαν ενδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κρίση ύπαρξης βάσιμων υπονοιών για την τέλεση ποινικά αξιόποινων πράξεων και να προκαλέσουν, μετά από ιδιαίτερη έρευνα από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές, ποινική δίωξη εναντίον των δραστών αυτών των πράξεων.» Ξέρετε τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πήγατε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι, διότι δεν προέκυψε τίποτα. Αναζητήσατε πολιτικές ευθύνες και δεν βρήκατε ούτε ενδείξεις ούτε αποδείξεις για να υποστηρίξετε το αφήγημα και τις κατηγορίες σας. Εργαλειοποιήσατε και ευτελίσατε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να συστήνει εξεταστική επιτροπή για να ελέγχει την κυβέρνηση. Αποτύχατε ως κυβέρνηση και μπορούμε να πούμε ότι πάτε καλά για να αποτύχετε και ως Αντιπολίτευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν κάποιος διαβάσει τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα πορίσματα των κομμάτων, καταλήγει πολύ εύκολα στα εξής συμπεράσματα: Η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» ήταν νόμιμη και αναγκαία. Οι εκστρατείες ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν με απόλυτα διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες. Η Κυβέρνηση δεν χειραγώγησε σε καμία περίπτωση τα μέσα ενημέρωσης. Δεν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για τη συμμετοχή ή όχι και τον αποκλεισμό μέσων ενημέρωσης από τις καμπάνιες αυτές.

Οι όποιες εξαιρέσεις προτάθηκαν από την ανάδοχο, με βάση το περιεχόμενο και τα μηνύματα που εξέπεμπαν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πανδημία. Όλοι οι μάρτυρες ρωτήθηκαν εάν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις και όλοι οι μάρτυρες απάντησαν αρνητικά. Η καμπάνια ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό έγινε με διαφάνεια και νομιμότητα και αυτό είναι κάτι που το παραδέχεται ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του. Ένας κακεντρεχής, όμως, και προκατειλημμένος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι δεν αμφισβητείται από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί περιλαμβάνεται το «Documento». Ένας κακεντρεχής, όμως, και ένας προκατειλημμένος, όχι εμείς.

Όσον αφορά την «Opinion Poll», δεν υπάρχει καμία προσφυγή ή καταγγελία στην Ελεγκτική Αρχή Δημοσκοπήσεων, σε αντίθεση, όμως, με τις εταιρείες «Vox Pop» και «Common View», για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και η Ελεγκτική Αρχή τις έχει διαβιβάσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι εταιρείες; Μήπως ο κ. Σκλίας που δεν είχε ούτε έναν εργαζόμενο και έκανε δημοσκοπήσεις με κάτι μεθόδους συλλογής δεδομένων με καινοτομία;

Δεν προέκυψε, λοιπόν, κανένα ίχνος κατάχρησης εξουσίας, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και παραβίασης των νόμιμων διαδικασιών. Η μόνη αγωνία της Αντιπολίτευσης ήταν γιατί δεν συμμετείχε το «Documento» στην καμπάνια ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς». Κάνατε, δηλαδή -για να το πούμε απλά και να το καταλάβει και ο κόσμος που μας ακούει- μία Εξεταστική μόνο και μόνο για τον Κώστα Βαξεβάνη.

Δεν είναι, όμως, τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής αυτής έγινε και κάτι άλλο. Υπήρχε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έκαναν ερωτήσεις στους μάρτυρες και εξέθεταν και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους πραγματικούς λόγους που δεν συμμετείχε το «Documento» στην προσπάθεια αυτή.

Θα καταθέσω για τα Πρακτικά όλες εκείνες τις δημοσιεύσεις του site του «Documento» και της εφημερίδας «Documento» για τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ρωτούσαν και έβγαιναν δημοσιεύματα ότι είμαστε συκοφάντες, ότι είμαστε Πετσόπουλα, ότι, τέλος πάντων, προσπαθούμε να αποκρύψουμε οποιαδήποτε παρέμβαση έχει γίνει από την Κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία, κάτι το οποίο δεν προέκυψε από πουθενά.

Τέτοιες πρακτικές, δυστυχώς, που προσπαθούν να συκοφαντήσουν Βουλευτές που προσπαθούν να διερευνήσουν ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την κοινή γνώμη, συμβαίνουν μόνο σε άλλες χώρες, όπως στη Βενεζουέλα και χρησιμοποιούνται και πρακτικές από άλλες ομάδες, δηλαδή, από συμμορίες.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κλείσω λέγοντας το εξής: Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε και να φοβηθούμε τίποτα. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότειναν την αναθεώρηση του άρθρου 68 του Συντάγματος, ακριβώς για να μπορεί η Αντιπολίτευση να ελέγξει την Κυβέρνηση. Μετά τη Novartis προσπαθήσατε να στήσετε και μία σκευωρία με τη λεγόμενη «λίστα Πέτσα». Ούτε ο κ. Πέτσας, βέβαια, περιμένει να του ζητήσετε κάποια συγγνώμη, όπως δεν ζητήσατε συγνώμη κι από όλους εκείνους που προσπαθήσατε να συκοφαντήσετε και να εμπλέξετε στο θέμα της Novartis.

Είναι στρατηγική σας επιλογή η λάσπη. Εμάς είναι στρατηγική μας επιλογή να προχωράμε για την πρόοδο αυτού του τόπου χωρίς Συριζοφρουρούς, όπως εσείς προσπαθείτε να φτιάξετε, χωρίς να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τους αρμούς εξουσίας, μόνο με αξιοπρέπεια και με διαφάνεια.

Σας ευχαριστώ.

Total
0
Shares
Previous Article

Δήμος Πειραιά:Ράμπα για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στο Μικρολίμανο

Next Article

Συνάντηση Παύλου Μαρινάκη με τους νεότερους βουλευτές της ΝΔ