Με την ψήφο των αποδήμων ενώνονται οι Έλληνες του εξωτερικού με την Ελλάδα

Το μακρινό 1862, είχε τεθεί για πρώτη φορά το δικαίωμα της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 150 χρόνια, ώστε να γίνει πράξη το αυτονόητο. Εκείνοι που έφυγαν από την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στο μέλλον της Πατρίδας τους με την ευχή κάποτε να επιστρέψουν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το είπε και το έκανε. 

Η πράξη αυτή δεν ήταν απλά μια ακόμη προεκλογική μας δέσμευση που έγινε πράξη. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν μια αυτονόητη και ιερή υποχρέωσή μας προς την ιστορία. Μια μικρή «αναγνώριση» στους Έλληνες της διασποράς, για όλα αυτά που έχουν προσφέρει διαχρονικά στο Έθνος μας και συνεχίζουν να προσφέρουν μέχρι σήμερα.

Μια παρακαταθήκη της παράταξής μας που έρχεται από το παρελθόν, αφορά το παρόν και έχει ορίζοντα το μέλλον και τις επόμενες γενιές της χώρας μας.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονή τους, ενώ η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού. Επίσης οι βουλευτές Επικρατείας θα αυξηθούν από 12 σε 15, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν και τη δυνατότητα εκπροσώπησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιούνται και ενισχύονται οι δεσμοί μας με τους συμπατριώτες μας που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ αναθερμαίνεται και το ενδιαφέρον των ίδιων για τις εξελίξεις πίσω στην Πατρίδα.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αρχικά είχαμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με το άρθρο 54 το οποίο υπερψηφίστηκε από 212 βουλευτές. Ακολούθησε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σε μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής, το οποίο υπερψηφίστηκε από 288 βουλευτές. Με την αναγκαία συναίνεση και συμβιβασμούς από όλα τα κόμματα, οι ομογενείς μας αλλά και όσοι νέοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό θα συμμετέχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Μέχρι σήμερα δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν όσοι:

1) Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 χρόνια στην Ελλάδα, όχι απαραίτητα συνεχόμενα.

2) Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ο νόμος αποτέλεσε μία αρχή για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την συμμετοχή και την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά της Πατρίδας μας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε νέο νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούνται οι προρρηθέντες περιορισμοί με στόχο όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, από τον τόπο κατοικία τους. Αυτή εξάλλου ήταν και συνεχίζει να είναι η αταλάντευτη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του είναι εκείνοι που αλλάζουν συνέχεια στάση και άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για να υλοποιηθεί λοιπόν αυτή η νέα αλλαγή, θα πρέπει το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές τις επόμενες μέρες. Για αυτό είναι σημαντικό όλες οι πλευρές του Κοινοβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερψηφίσουν τις αλλαγές που προβλέπονται, με υπευθυνότητα και ωριμότητα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες και αφορά όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων.

Η χώρα μας μπαίνει στον τρίτο αιώνα της ζωής της ως ελεύθερο κράτος και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους μας να καταφέρουμε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται ανά την υφήλιο. Σε αυτόν τον σκοπό σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η Ελλάδα δεν περιορίζεται γεωγραφικά στα σημερινά μας σύνορα, βρίσκεται όπου χτυπάει ελληνική καρδιά. 

Ζούμε σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον και τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και δύσκολες αποφάσεις. Για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε και να παραμένουμε ενωμένοι. Εξάλλου, η Ιστορία μας έχει δείξει ότι όποτε ήμασταν ενωμένοι διαπρέψαμε και προοδεύσαμε, ενώ ο διχασμός μάς οδηγούσε πάντα σε αποτυχίες.

 

Άρθρο μου στο greekschannel.com/gr

Total
0
Shares
Previous Article

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισχυρό λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα

Next Article

Πολιτεία Καινοτομίας: Τέσσερις ενδιαφερόμενοι για την πρώην ΧΡΩΠΕΙ