Η ψηφιακή οργάνωση του κράτους και του δημόσιου τομέα είναι κεφάλαιο για την κοινωνία

Η ομιλία μου κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αφορά την τηλεργασία το Δημόσιο:

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση που έχει ζήσει ο κόσμος μας στη σύγχρονη ιστορία του.

Είναι μία κρίση την οποία κανένα κράτος, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν ήταν προετοιμασμένο να την αντιμετωπίσει.

Η κρίση αυτή δεν είχε εγχειρίδιο αντιμετώπισης ούτε για το υγειονομικό ούτε για το οικονομικό πεδίο της μάχης με αποτέλεσμα κάθε κράτος κάθε κυβέρνηση να δώσει τις δικές του εξετάσεις.
Μεγάλα κράτη και ισχυρές Κυβερνήσεις με πανίσχυρες οικονομίες και υγειονομικά συστήματα κατέρρευσαν

Ενώ άλλες χώρες, με πολύπαθες οικονομίες και ανέτοιμες δημόσιες δομές υγείας κατάφεραν να σταθούν όρθιες.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είμαστε και εμείς

Η Ελλάδα σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση κατάφερε να σταθεί όρθια. Κέρδισε την εμπιστοσύνη της Ευρώπης, κέρδισε την εμπιστοσύνη ισχυρών Κυβερνήσεων και κρατών του κόσμου, κέρδισε την εμπιστοσύνη  των αγορών. Εχθές η χώρα μας άντλησε για ακόμα μία φορά μέσω  του 10ετούς ομολόγου 2,5 δις € με το πολύ χαμηλό επιτόκιο του 0,9%.  Ενώ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα μέσα σε όλη αυτήν την παγκόσμια αναταραχή η ελληνική κυβέρνηση έχει αντλήσει 27,5 δις € με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Άρα όταν λέμε ότι μας εμπιστεύονται δεν είναι  κάτι αόριστο, είναι κάτι συγκεκριμένο και  αποτυπώνεται σε αριθμούς.

Σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, έπρεπε να διασφαλιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση τόσο η προστασία της δημόσιας υγείας όσο και η λειτουργία της οικονομίας.

Για αυτό ήταν αναγκαίο να αναπτυχθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.

Για να αντιληφθούμε όλοι σε αυτήν την αίθουσα αλλά και έξω από αυτήν τη δουλειά που έχει γίνει τόσο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και ολόκληρη την Κυβέρνηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου Τομέα θα σας αναφέρω το εξής:

Μόλις το Σεπτέμβριο του 2020 με το άρθρο 99 του Ν.4727/2020 καταργήθηκε το ΦΑΞ στο Δημόσιο και σήμερα, λίγους μήνες αργότερα, συζητάμε για να καθορίσουμε το πλαίσιο της τηλεργασίας του δημοσίου τομέα στη χώρα μας.

Να αναφέρω ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει την πολλή καλή και μεθοδευμένη δουλειά που έχει γίνει για την ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας του Δημοσίου:

Η χώρα μας μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν στη λίστα 301 του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, μια λίστα που εκτός των άλλων περιλαμβάνει χώρες στις οποίες διακινείται μη αδειοδοτημένο λογισμικό. Η Ελλάδα για το 2020 δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν την λίστα καθώς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε σοβαρά βήματα για να περιορίσει την ευρεία χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού στο ελληνικό Δημόσιο μέσω εξεύρεσης πόρων για αγορά δικαιωμάτων χρήσης του λογισμικού.

Η διαγραφή της Ελλάδας από τη λίστα αυτή επηρεάζει θετικά και τις επενδύσεις κολοσσών στον τομέα της Τεχνολογίας στη χώρα μας όπως είναι αυτή που ήδη έχει ανακοινώσει η Microsoft.

Σε όλα αυτά τα βήματα και τα άλματα που έχουν προηγηθεί  σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την ελληνική Κυβέρνηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους έρχεται να προστεθεί και το σημερινό νομοσχέδιο για τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου της  τηλεργασίας στο Δημόσιο.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές αυτού του νέου πλαισίου;

Ο χαρακτήρας της τηλεργασίας είναι προαιρετικός. Ο εργαζόμενος συμμετέχει εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος.

-Η μισθολογική και η υπηρεσιακή του εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων δεν επηρεάζεται. Πρόκειται απλά μια εναλλακτική μορφή εργασίας.

-Οι τηλεργαζόμενοι υπάλληλοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και διατηρούν τις ίδιες υποχρεώσεις με εκείνους που δεν τηλεργάζονται. Δεν υπάρχει διαφορετική μεταχείριση.

-Ο χρόνος και ο τρόπος της τηλεργασίας θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

-Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας διασφαλίζονται.

Με αυτές τις βασικές αρχές θα λειτουργεί το μοντέλο της τηλεργασίας στη Δημόσια Διοίκηση.

Υπάρχουν σαφή χρονικά όρια και περιορισμοί.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο λοιπόν, επιδιώκεται:

-Η ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας

-Η διευκόλυνση των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

-Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής

-Η αποτελεσματική διαχείριση της εργασίας σε περιόδους κρίσης

-Η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Ιδιαίτερη σημασία έχει, και θα πρέπει να σταθούμε στην επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Σε αυτό καθοριστικό ρόλο θα έχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και  μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός στην αρμόδια επιτροπή, υπάρχει ήδη μια συμφωνία με τη Microsoft.

Η συμφωνία αυτή αφορά την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε καινούριες τεχνολογίες  και ήδη εφαρμόζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε αυτή τη βάση.

Ένα πρόγραμμα σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε όλο το Δημόσιο.

Η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία στο Δημόσιο, είναι μια αναγκαία συνθήκη.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Η ψηφιακή οργάνωση του κράτους και του δημόσιου τομέα είναι  κεφάλαιο για την κοινωνία.

Το διαπιστώνουμε καθημερινά:

Με το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ένας άρτιος σχεδιασμός χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις και αξίζουν συγχαρητήρια στα αρμόδια υπουργεία και σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό.

Με το gov.gr. Όπου 1168 υπηρεσίες προσφέρονται, γρήγορα άμεσα και αποτελεσματικά προς τους πολίτες. Κάθε μέρα εμπλουτίζεται και με νέες διαθέσιμες υπηρεσίες. Με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό από το gov.gr. Το «διαβατήριο υγείας» για ασφαλή ταξίδια, μια πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού η οποία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και από χθες είναι διαθέσιμη η δράση για την τηλεοπτική κάλυψη στις «Λευκές Περιοχές» της χώρας.

Η πανδημία τελειώνει, ο κόσμος αλλάζει, νέα εργαλεία, κυρίως τεχνολογικά, κερδίζουν έδαφος, νέες μορφές εργασίας αναδεικνύονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Για τον ιδιωτικό τομέα θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητούμε και στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Η ευθύνη δική μας είναι να μην μένουμε πίσω και να ακολουθούμε από κοντά το μέλλον ώστε να διαμορφώνουμε το πλαίσιο λειτουργίας όλων αυτών των νέων εργαλείων και νέων διαδικασιών και συνθηκών που καλούμαστε να ακολουθήσουμε.

Σας ευχαριστώ

 

Total
0
Shares
Previous Article

Οι «Λευκές Περιοχές» αποκτούν τηλεοπτική κάλυψη γρήγορα και απλά, μέσω του gov.gr

Next Article

Αυτοψία του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή στο μετρό Πειραιά