Η πολιτική μας και οι αριθμοί διαψεύδουν την αντιπολίτευση

Η ομιλία μου στην Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέσατε πρόταση μομφής και ζητάτε παραίτηση της Κυβέρνησης και εκλογές. Ζητάτε εκλογές για τη διαχείριση της πανδημίας, για την ακρίβεια, για την κακοκαιρία. Στην πραγματικότητα, ζητάτε γιατί ο κ. Ανδρουλάκης, ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και αυτό σας αγχώνει.

Και έχει ενδιαφέρον αυτή η μεταστροφή σας στο ζήτημα των εκλογών, γιατί αν δούμε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας το προηγούμενο διάστημα, θα δούμε ότι είχε μία τελείως διαφορετική άποψη σε ό,τι αφορά τις εκλογές, «δεν θα ζητήσω εκλογές την ώρα που ο Έλληνας αγωνιά για το αύριο», «είμαι σοβαρός άνθρωπος και είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη, όταν έχουμε τούτη την ώρα πάνω από επτάμισι χιλιάδες νεκρούς και εξακόσιους ανθρώπους να χαροπαλεύουν διασωληνωμένοι, να ζητήσω εγώ εκλογές;», «έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές, δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση». Αυτά είχε πει ο κ. Τσίπρας.

Τι άλλαξε και μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ζητάτε εκλογές; Τελείωσε η πανδημία ή μήπως δεν είστε σοβαρή πολιτική δύναμη; Ρητορικό το ερώτημα. Εγκλωβισμένος σε αυτό το αδιέξοδο ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρήκε στην κακοκαιρία «Ελπίδα» την ελπίδα που έψαχνε για να ανακόψει την κατρακύλα του.

Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η πρόταση μομφής και σας ευχαριστούμε για αυτό το δώρο, δώρο γιατί είναι για εμάς μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να φανεί η πολιτική σας γύμνια και η ανεπάρκειά σας σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν αυτή την Αίθουσα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε κληθεί ως Κυβέρνηση να διαχειριστούμε πολλές και μεγάλες κρίσεις. Τι έχουμε ζήσει αυτά τα δυόμισι χρόνια; Μια διαρκώς αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στον Έβρο, μία σοβαρή μεταναστευτική κρίση που η Τουρκία την εργαλειοποίησε εις βάρος της Ελλάδας, την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειές της που βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε εξέλιξη, την κλιματική αλλαγή με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, με τις πυρκαγιές και με τα καιρικά φαινόμενα που ζούμε, την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διεθνώς, που έχει επηρεάσει, φυσικά και την ελληνική οικονομία. Έχουν γίνει όλα καλά; Όχι, λάθη δεν μπορεί να κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα.

Το πρόσημο, όμως, στο ισοζύγιο της αυτής της Κυβέρνησης είναι θετικό. Εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή και το πρόγραμμά μας, για το οποίο μας έδωσε ισχυρή λαϊκή εντολή ο ελληνικός λαός τον Ιούλιο του 2019. Φυσικά, η πανδημία λειτούργησε ανασταλτικά. Όμως, στο γήπεδο της οικονομίας και στο γήπεδο της ανάπτυξης κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τόσο των ξένων όσο και των εγχώριων αγορών. Η πολιτική μας, εξάλλου, έχει μετρήσιμα αποτελέσματα και οι αριθμοί διαψεύδουν τον λαϊκισμό της Αντιπολίτευσης.

Επιστρέψαμε σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, φτάνοντας στο 6,9% και στα ίδια επίπεδα θα κινηθούμε και το 2022.

Η ανεργία μειώθηκε στο 13,3% από το 17,2% που την παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2021 εργάζονται εκατόν τριάντα χιλιάδες περισσότεροι Έλληνες, κάτι που προκύπτει από την ΕΡΓΑΝΗ. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε κατά 6,2% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Μέσα στην πανδημία βγήκαμε στις αγορές και αντλήσαμε κεφάλαια ύψους 24 δισεκατομμυρίων με πολύ χαμηλά επιτόκια. Μειώσαμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε τους φόρους.

Εσείς που καταθέσατε την πρόταση μομφής τι κάνατε για τη μεσαία τάξη; Επιβάλατε δεκαεπτά νέους φόρους και τους υπερφορολογήσατε. Εμείς μειώσαμε κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίον εσείς θα καταργούσατε, αλλά μάλλον δεν προλάβατε. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, διάταξη που δεν ψηφίσατε. Αυξήσαμε τις ΜΕΘ, τις διπλασιάσαμε και είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Άκουσα πριν τον κ. Πολάκη να λέει, απευθυνόμενος στην κ. Γκάγκα, ότι δεν ανέφερε η κ. Γκάγκα πως με 5 εκατομμύρια ευρώ αύξησε κατά δεκαοκτώ τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο «Σωτηρία». Να πω στον κ. Πολάκη ότι με χορηγία της Βουλής, η οποία ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκαν κατά πενήντα οι ΜΕΘ. Πολύ ακριβά τα έργα του κ. Πολάκη στο «Σωτηρία»!
Επίσης, μειώσαμε από το 22% στο 9% τον φόρο εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ. Μειώσαμε τον φόρο για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%. Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Καταργήσαμε τον φόρο για τις γονικές παροχές, θωρακίσαμε και αναβαθμίσαμε τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή μας με διακρατικές συμφωνίες, όπως με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στηρίξαμε την κοινωνία μέσα στην πανδημία με περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τις αυξήσεις που έχουν γίνει στην ενέργεια. Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Περισσότερες από χίλιες τριακόσιες υπηρεσίες του κράτους είναι πλέον διαθέσιμες μέσω του «gov.gr». Μετατρέπουμε τη χώρα μας σε έναν ελκυστικό επενδυτικό τόπο. Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι η «Microsoft», η «Pfizer», η «Amazon», η «JP Morgan» μόλις χθες επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Μάλιστα, στον Πειραιά, στο παλιό κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ, θα δημιουργηθεί μια πολιτεία καινοτομίας με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον Πειραιά, όσο και συνολικά για τη χώρα.

Ενισχύουμε, λοιπόν, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και προχωράμε μπροστά. Αυτή είναι η ανικανότητα της Κυβέρνησης για την οποία μας κατηγορείτε; Για όλα αυτά καταθέσατε την πρόταση μομφής; Γι’ αυτά θέλετε τώρα εκλογές; Ποια η υπεύθυνη στάση σας στις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν για τους πολίτες; Σαμποτάρατε το πρόγραμμα του εμβολιασμού, συντηρήσατε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έναν άνθρωπο, τον γιατρό κ. Πολάκη, τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, ο οποίος αμφισβητούσε τα εμβόλια, αρνούνταν να εμβολιαστεί και είχε μια αρνητική διάθεση στο πρόγραμμα εμβολιασμού σχεδόν ως «αρχηγός» των αντιεμβολιαστών.

Καταψηφίσατε τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους κάτω των 60 και στους υγειονομικούς. Καταψηφίσατε την αυστηροποίηση των ποινών στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Καταψηφίσατε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δεν ψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ενώ λέτε ότι θα κάνετε το ίδιο και με τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Επίσης, καταψηφίσατε κοινωνικά μέτρα, όπως τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή 32 δισεκατομμύρια για την ελληνική οικονομία, για την ελληνική αγορά, για να έρθει η ανάπτυξη. Καταψηφίσατε την τηλεργασία στο δημόσιο, αλλά ο κ. Ζαχαριάδης και ο κ. Ηλιόπουλος εγκαλούν τις τελευταίες μέρες τον κ. Βορίδη γιατί δεν λειτούργησε η τηλεργασία στο δημόσιο. Καταψηφίσατε την κατάργηση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά, την κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές. Καταψηφίσατε και τις αμυντικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό του 2022.

Δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς εργαζόμαστε για την πρόοδο του τόπου, για το μέλλον αυτού του τόπου. Εσείς αναζητάτε ταυτότητα και πυξίδα μεταξύ των πενήντα τριών, των προεδρικών, των πασοκογενών, των οικολόγων και των «πολακικών». Αυτά είναι δικά σας ζητήματα και δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας προκαλεί εντύπωση και η στάση του νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, του κ. Ανδρουλάκη. Θα ψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά δεν θέλει εκλογές. Μου θυμίζει τον Θωμά Μάτσιο, εκείνον τον Πρόεδρο του Εδεσσαϊκού που έλεγε «εμείς θέλουμε, αλλά μετά εκείνοι δεν θέλανε και όταν εμείς θέλαμε, αυτοί θέλανε και μετά…». Είστε πολύ κοντά σ’ αυτό.

Ας είμαστε, όμως, σοβαροί! Ας είμαστε σοβαροί και ας καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, εκτός αν λόγω του συνωστισμού που έχει υπάρξει τελευταία στον χώρο της Κεντροαριστεράς κολλήσατε την ίδια νόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας ενδιαφέρει μόνο πώς θα είστε δεύτεροι και όχι πώς η χώρα θα έχει πρόοδο. Πραγματικά πρέπει να είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα που δύο κόμματα παλεύουν για το ποιος θα είναι δεύτερος, γιατί δυστυχώς με την Αντιπολίτευση που έχουμε ο πρώτος δεν έχει αντίπαλο.

Σας αφήνουμε, λοιπόν, να ασχοληθείτε με τις εσωτερικές σας ανησυχίες όσο εμείς θα συνεχίσουμε να κυβερνάμε για την πρόοδο αυτού του τόπου.

Ένα είναι το σίγουρο: Την Κυριακή αυτή η Κυβέρνηση θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να στηρίζει αυτήν την προσπάθεια της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού για την πρόοδο αυτού του τόπου.
Σας ευχαριστώ.

 

Total
0
Shares
Previous Article

Δεχόμαστε την κριτική – Ας κάνει και ο καθένας την αυτοκριτική του

Next Article

Ο Πειραιάς τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο