Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις

Δείτε την ομιλία μου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στο Σ/Ν του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του ΟΛΠ.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Πειραιώτης κι εγώ, Πειραιώτες οι περισσότεροι συνάδελφοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίθουσα, γιατί σήμερα στη Βουλή συζητάμε ένα νομοσχέδιο πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, είναι μια από τις μεγάλες επενδύσεις που έχει γίνει στη χώρα μας και ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο και για τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς είναι μία από τις μεγάλες επενδύσεις που έχει γίνει στη δική μας περιοχή.

Δεν θα μπορούσε μια τέτοια συζήτηση να μην έχει και πειραιώτικα χαρακτηριστικά, να μην έχει χαρακτηριστικά στα οποία η συζήτηση γίνεται και του λιμανιού, αλλά και του σαλονιού. Το είδαμε και νωρίτερα, το ακούσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Μια τέτοια συζήτηση με πειραιώτικα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να μην έχει μέσα αλήθειες. Ποιες είναι οι αλήθειες αυτές;

Στις 8 Απριλίου 2016 η υπογραφή της σύμβασης για τον ΟΛΠ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της COSCO πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερά. Ο Αλέξης Τσίπρας τότε ως πρωθυπουργός χαρακτήριζε τη σύμβαση αυτή ως κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του μεταξιού συντομότερο και σημείωνε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα.

Τον Ιούνιο του 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τη σύμβαση αυτή προς κύρωση σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Νέα Δημοκρατία τι κάνει τότε; Υπερψηφίζει την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης, γιατί η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά ήταν συνεπής και ήταν υπέρ της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά.

Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι σύντροφοι δικοί σας κάτω στο λιμάνι, την ίδια ώρα που στη Βουλή περνούσε και υπήρχε η συζήτηση για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, βρισκόσασταν στα κάγκελα του λιμανιού και διαμαρτυρόσασταν γι’ αυτή την κυβερνητική επιλογή.

Με τη δική σας λοιπόν υπογραφή πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του 51% του ΟΛΠ στην COSCO, με τη δική σας υπογραφή προβλεπόταν τότε η μεταβίβαση και του 16% στην COSCO, εφόσον πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις.

Κι έρχεστε τώρα, πέντε χρόνια μετά, και είστε τι; Είστε ξανά εναντίον της επένδυσης που εσείς διαπραγματευτήκατε, εσείς υπογράψατε και εμείς συνεπείς απέναντι στη δική μας πολιτική ψηφίσαμε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ;

Αντιδράτε στην τωρινή συμφωνία και τρεις μέρες τώρα στη Βουλή μάς κατηγορείτε ότι διαπράττουμε παράβαση καθήκοντος και απιστία κατά του δημοσίου, ότι προκαλούμε ζημία και βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου, ότι χαρίζουμε τα πάντα στον ΟΛΠ εις βάρος της επένδυσης των τοπικών επιχειρήσεων και των κοινωνιών, ότι καταστρέφουμε εμείς το λιμάνι, μέχρι ότι εξαπατήθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο από την Κυβέρνηση. Μα, είναι δυνατόν;

Γιατί αντιδράτε όμως σε αυτή τη ρύθμιση, στον φιλικό διακανονισμό, όπως είπαν και οι Υπουργοί νωρίτερα, που ερχόμαστε να κάνουμε για να σώσουμε την επένδυση; Τελικά, πρέπει να μας πείτε, είσαστε υπέρ ή κατά αυτής της επένδυσης που έχει γίνει στο λιμάνι του Πειραιά; Πάμε να δούμε όμως τι κάνουμε πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, φέρνοντας αυτή την τροποποίηση σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χορηγείται χρονική παράταση πέντε ετών για την εκτέλεση των υποχρεωτικών επενδύσεων, προσδιορίζονται συγκεκριμένα γεγονότα για τα οποία δεν ευθύνεται ο ΟΛΠ και τα οποία έχουν αναστείλει την υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων, μεταβιβάζεται το 16% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στην COSCO, που εσείς -σας το είπα και νωρίτερα- υπογράψατε, και το δημόσιο έτσι εισπράττει το αντίτιμο των μετοχών ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν δεν ολοκληρωθούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις στον χρόνο που προβλέπεται με υπαιτιότητα του ΟΛΠ ή της COSCO, τότε το 16% θα επιστραφεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψει το τίμημα στην COSCO. Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο γίνεται πιο σαφής η υποχρέωση του ΟΛΠ για την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων.

Προβλέπεται πρόσθετη εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών. Τα 29 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού των ανεκτέλεστων πρώτων υποχρεωτικών επενδύσεων. Η εγγυητική των 29 εκατομμυρίων ευρώ με την πρώτη εγγυητική των 15 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή εγγυήσεις συνολικού ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ισόποσες με αυτές των ποινικών ρητρών που προβλέπονταν για τα ανεκτέλεστα έργα.

Διευρύνεται το δικαίωμα αρνησικυρίας για τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στη διοίκηση του ΟΛΠ. Τι σημαίνει αυτό; Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΠ θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ ή σχετίζονται με την πιστή τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο ΟΛΠ.

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ και λίγο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ασκεί τον προσυμβατικό έλεγχο και ακούσαμε πολλά και διάφορα αυτές τις μέρες και νομίζω αξίζει να σχολιαστούν. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών, λέει για τη συγκεκριμένη τροποποίηση της σύμβασης ότι οι τροποποιήσεις δεν είναι ουσιώδεις, ότι η επιμήκυνση του χρόνου της επενδυτικής περιόδου δεν μεταβάλλει ουσιωδώς το κύριο αντικείμενο της συμφωνίας, ότι δεν επέρχεται μεταβολή του οικονομικού αντικειμένου των υφιστάμενων συμβάσεων και ότι δεν επεκτείνεται ανεπίτρεπτα το φυσικό αντικείμενο των αρχικών συμβάσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς με τη συγκεκριμένη τροποποίηση της σύμβασης διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Στοχεύουμε στην ολοκλήρωση των επενδύσεων και των έργων που έχει αναλάβει η κινεζική εταιρεία να υλοποιήσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, καθώς θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και ολόκληρης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Δυστυχώς σήμερα από τις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 293 εκατομμυρίων ευρώ έχει πραγματοποιηθεί μόνο το 34% και αυτό σίγουρα δεν μας κάνει περήφανους. Κάποιοι εκτός COSCO έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Μάλιστα κάποιους από αυτούς που έχουν την ευθύνη γι’ αυτό εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ τους γνωρίζετε πολύ καλά ,γιατί κινείστε πολλά χρόνια στα ίδια πολιτικά μονοπάτια.

Επειδή μας κατηγορήσατε ότι δεν συζητήσαμε με τους φορείς, να σας πω ότι έγινε εχθές στην επιτροπή μια αρκετά γόνιμη συζήτηση, ήταν ο εισηγητής μας με τους φορείς και ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Αυτό που έχει αξία να σημειώσουμε είναι ότι πάμε να φτιάξουμε μια σύμβαση, η οποία στην εκτέλεσή της ήταν ελλιπής, δηλαδή τα μέτρα που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όλα καλά στο λιμάνι του Πειραιά και είπαμε ότι θα πούμε αλήθειες. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη, πολλά βήματα, ώστε η επένδυση αυτή να έχει σημαντικό και ουσιαστικό αποτύπωμα στην κοινωνία του Πειραιά. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία οι Πειραιώτες γνωρίζουμε πολύ καλά και θα πρέπει να δοθούν λύσεις.

Θα σταθώ σε δύο σημεία. Εσείς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέτε συνέχεια ότι είστε οι θεματοφύλακες της εργατικής τάξης. Τι κάνατε για τις συνθήκες εργασίας στον ΟΛΠ; Πώς εξασφαλίσατε στην πρώτη σύμβαση που διαπραγματευτήκατε και φέρατε τις συνθήκες για τους εργαζόμενους; Άκουσα πριν τον κ. Χαρίτση να λέει «Στη συμφωνία εμείς, στη διαπραγμάτευση που κάναμε, καταφέραμε και πετύχαμε ο ΟΛΠ να μην παρέχει υπηρεσίες και να παίρνει υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις τις τοπικές».

Τι κάνατε ώστε να το εξασφαλίσετε αυτό στην πράξη; Τίποτα. Και ξέρετε τι συμβαίνει; Οι τοπικές επιχειρήσεις του Πειραιά, που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, δεν έχουν λάβει αυτά που θα έπρεπε να λάβουν από την επένδυση αυτή και γι’ αυτό δεν φροντίσατε τότε, το 2016, που υπογράψατε τη σύμβαση αυτή, να κάνετε τίποτα.

Εμείς ερχόμαστε να σώσουμε αυτή τη μεγάλη επένδυση. Εμείς δεν επιλέξαμε τον δρόμο της σύγκρουσης και τον κίνδυνο να τιναχτεί αυτή η επένδυση στον αέρα, αλλά μπήκαμε σε μια διαδικασία φιλικού διακανονισμού, σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, μια διαδικασία συζήτησης, γιατί σίγουρα το μήνυμα που πρέπει να περάσει η χώρα προς τα έξω δεν είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μη φιλική στις επενδύσεις.

Δεν πρέπει να περάσουμε λάθος μηνύματα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και φυσικά σε μια περιοχή, όπως είναι ο Πειραιάς, η Δραπετσώνα, η Νίκαια, όλοι οι παραλιμένιοι δήμοι, που δεν είναι οι πιο πλούσιοι δήμοι της χώρας. Οι άνθρωποι εκεί πέρα είναι άνθρωποι του μεροκάματου και πρέπει να δημιουργούμε τέτοιες επενδύσεις για να υπάρχουν δουλειές.

Έτσι λοιπόν, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, ένας συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ πριν είπε «Μην προσπαθείτε να μας σώσετε». Δεν προσπαθούμε να σας σώσουμε, ειλικρινά. Και διάβασα πριν από λίγο για το «λιμάνι της αγωνίας», τη δημοτική παράταξη που ήταν επικεφαλής ο κ. Δρίτσας –το είπε πριν ο Υφυπουργός κ. Κατσαφάδος- κάνει αυτήν τη στιγμή συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι και διαμαρτύρεται και αγωνίζεται για να μην γίνει αυτή η επένδυση. Δεν προσπαθούμε να σας σώσουμε, γιατί δεν σώζεστε με τίποτα! Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Σας ευχαριστώ.

 

Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Next Article

Γιάννης Μελάς: Τροποποιήσαμε τη σύμβαση του ΟΛΠ ενισχύοντας τη θέση του ελληνικού δημοσίου