Η Ελλάδα αποκτά ψηφιακή υπόσταση

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή το βράδυ της Τρίτης. 

  Συγκεκριμένα, συνολικά 275 βουλευτές υπερψήφισαν επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 να ψηφίζουν «υπέρ» ενώ «κατά» τάχθηκαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Πρόκειται για ένα εμβληματικό και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί και το αναγκαίο συμπλήρωμα του νόμου για το Επιτελικό Κράτος. 

Με το νομοσχέδιο:

  • Ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο κείμενο περισσότερες από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την ψηφιακή διακυβέρνηση.
  • Καθιερώνεται ο Προσωπικός Αριθμός, ως ο μοναδικός αριθμός που θα ταυτοποιεί τον κάθε πολίτη σε όλες τις συναλλαγές του με το δημόσιο, ο οποίος θα αποκτάται με την γέννηση και θα απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την αφάνεια του ανθρώπου.
  • Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική επικοινωνία για τους φορείς του Δημοσίου, ενώ οι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν στις συναλλαγές τους με το δημόσιο την ηλεκτρονική επικοινωνία ή την φυσικής παρουσία. 
  • Καταργείται η χρήση του Fax στο Δημόσιο, από 1/1/2021.
  •  Καθιερώνεται η αποθήκευση όλων των δεδομένων του Δημοσίου στο Κυβερνητικό Cloud, για περισσότερη ασφάλεια.
  • Αναβαθμίζεται ο ρόλος του gov.gr, με σκοπό όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, να παρέχονται μέσω της πλατφόρμα του gov.gr. Θεσπίζονται Ψηφιακές Θυρίδες τόσο για τους πολίτες όσο και για τους φορείς του Δημοσίου. Ακόμα, ρυθμίζονται θέματα για τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα, για την επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών του gov.gr.
  • Ενσωματώνονται δύο ευρωπαϊκές οδηγίες για την ψηφιακή προσβασιμότητα και τα ανοιχτά δεδομένων.
  • Αυξάνονται οι περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, που θα έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα και απλοποιείται η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα για τους πολίτες των περιοχών αυτών.
  • Με το νόμο για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 2018/1972 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία θεσπίζεται σε επίπεδο Ε.Ε. ένα ενιαίο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνών, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G.

  Επίσης, προωθείται η άμεση είσοδος της χώρας μας στην εποχή του 5G και η δημοπρασία του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Παράλληλα, ιδρύεται η ανώνυμη εταιρεία δημοσίου συμφέροντος «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» με σκοπό την αξιοποίηση του «Ταμείου Φαιστός». Το «Ταμείο Φαιστός», είναι μια καινοτομία την οποία πέτυχε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.Σύμφωνα με το νόμο 3986/2011, τα έσοδα από το διαγωνισμό του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων θα έπρεπε να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο, μετά από διαπραγμάτευση του Υπουργείου με τους θεσμούς, πέτυχε κάτι διαφορετικό, το οποίο θα προσθέσει επιπλέον αξία στα έσοδα του Κράτους. Το 25% του ποσού που θα προκύψει από το διαγωνισμό των ραδιοσυχνοτήτων, θα είναι το αρχικό κεφάλαιο του «Ταμείου Φαιστός». Αποκλειστικός σκοπός του Ταμείου, θα είναι οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που δραστηριοποιείται στην έρευνα – ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G.

 Ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων Γιάννης Μελάς και εισηγητής του νομοσχεδίου δήλωσε στην «Κοινωνική»:

 «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους αποτελεί για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βασική προτεραιότητα. Συμβολικά, από 1/1/2021 καταργείται η χρήση του FAX στο Δημόσιο, για να καταδείξουμε ότι αφήνουμε πίσω, το «παλιό» και προχωράμε στη νέα εποχή. Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των 275 βουλευτών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός γίνεται πράξη. Γίνεται πράξη, ως μια αυτονόητη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών. Επιδιώκουμε, με τις αλλαγές που θα γίνουν, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, να την κάνουμε πιο απλή, χωρίς ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες και χωρίς ταλαιπωρία. Χάσαμε αρκετό χρόνο και χρήματα. Η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται και μετασχηματίζεται σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό και φιλικό Κράτος προς τους πολίτες»

Total
0
Shares
Previous Article

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση του Κράτους

Next Article

Ερώτηση για τη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα