Γιάννης Μελάς: Σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα

Έχουμε ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο από τη στιγμή που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πανδημία. Οι συνέπειες της, έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής όλων μας. Οι «πληγές» που προκάλεσε στην οικονομία θα πρέπει να επουλωθούν γρήγορα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή, έθεσε ως προτεραιότητα την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο στήριξης της οικονομίας, το οποίο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Από την αρχή αυτής της κρίσης, ενισχύουμε και προστατεύουμε τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Ήδη έχουν διατεθεί σχεδόν 40 δισ. ευρώ και συνεχίζουμε ώστε στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων να είναι όλοι παρόντες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Οι αναστολές συμβάσεων, οι αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσους πλήττονται, η μη καταβολή ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις και η κάλυψη μέρους των απωλειών από το Κράτος στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι 7 κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής οι αναστολές λήξης και πληρωμής επιταγών, η μείωση προκαταβολής φόρου, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το πρόγραμμα «Γέφυρα», είναι μερικά από τα μέτρα που βοήθησαν ώστε να περιορισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στα εισοδήματα των πολιτών. Είμαστε ρεαλιστές, δεν καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις και είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες.

Ωστόσο, το τέλος αυτής της περιπέτειας πλησιάζει όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί και είναι σημαντικό ότι από τη Μεγάλη Τρίτη θα μπορούν να εμβολιαστούν και όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών.

Από τις 3 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα και στην καθημερινότητα μας. Η αρχή θα γίνει με την εστίαση, ενώ στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία και στις 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αυτά τα βήματα γίνονται πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς υπάρχουν και οι εικόνες ανευθυνότητας και συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα, τα γνωστά «κορωνοπάρτι». Όλα αυτά δεν συνιστούν κάποιου είδους αντίδραση και η συμμετοχή σε αυτά απειλεί την ίδια τη ζωή μας. Τέτοιες συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τις οικογένειες μας, τους γονείς και τους παππούδες μας. Χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, για να μην γίνουν βήματα προς τα πίσω.

Από την αρχή αυτής της κρίσης, επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της ισορροπίας μεταξύ της λειτουργίας της οικονομίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι πλέον το ζητούμενο, για αυτό και η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Έχουν ήδη ανακοινωθεί πρωτοβουλίες, όπως είναι το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών αλλά και το πρόγραμμα για παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης. Ένα πρόγραμμα ύψους 330 εκ. ευρώ που έχει στόχο την αγορά πρώτων υλών για τους πρώτους 2-3 μήνες επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημαντικές είναι και οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για ελευθέρους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Μέτρα όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις στο 55% και στο 70% αντίστοιχα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και για το 2022, μειώνουν την φορολογική επιβάρυνση και ενισχύσουν την ρευστότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τα μέτρα αυτά έχουν μόνιμο χαρακτήρα και με ξεκάθαρη αναπτυξιακή στρατηγική.

Επιδίωξή μας είναι να βγούμε, από αυτήν τη δοκιμασία, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και για αυτό αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή στην ισχυρή ανάπτυξη και την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από αυτήν την κρίση. Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, θα είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ένα πρόγραμμα, με πόρους που θα αγγίξουν τα 57 δισ. ευρώ, το οποίο θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Κομβικές μεταρρυθμίσεις και 170 αναπτυξιακά έργα που θα αποφέρουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας με στρατηγικούς πυλώνες την ψηφιακή μετάβαση, την εξωστρέφεια, την πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία.

Με σχέδιο και στρατηγική θα επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα και στην καθημερινότητά μας.

 

Άρθρο στην Κυριακάτικη “Kontra News”

Total
0
Shares
Previous Article

Επτά ψηφιακές υπηρεσίες αποκλειστικά για συνταξιούχους από τον e-ΕΦΚΑ

Next Article

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική παρακολούθηση της ποινικής δικογραφίας από δικηγόρους