Γιάννης Μελάς: Αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους για μια ανταγωνιστική οικονομία

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όταν ο ελληνικός λαός, έδωσε ισχυρή λαϊκή εντολή στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την διακυβέρνηση του τόπου.
Οι πολίτες αποφάσισαν να αλλάξουν σελίδα, μακριά από λαϊκίστικες και διχαστικές λογικές.

Ήμασταν και παραμένουμε ειλικρινείς απέναντι στους συμπολίτες μας και παρά τις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να διαχειριστούμε, τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Η πανδημία του κορωνοϊού, είναι μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση, για όλον τον πλανήτη. Με τις συνέπειες της, να είναι πολυδιάστατες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και οι οποίες θα μας ακολουθούν σίγουρα για καιρό.

Όλοι μας προσαρμοζόμαστε σε αυτά τα νέα δεδομένα και ενωμένοι, με θυσίες αλλά και με απώλειες, αντιμετωπίζουμε καθημερινά αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς.
Το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης παρά αυτές δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε δεν σταμάτησε. Το αντίθετο, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε και να υλοποιούμε το πρόγραμμα για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα αλλά και αναπτυξιακές προοπτικές διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα για την χώρα μας. Ενώ, κάποιες από αυτές, συμβάλλουν ουσιαστικά, στην διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μία από αυτές είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ο οποίος ήταν και παραμένει προτεραιότητα της διακυβέρνησης μας. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, προς όφελος των πολιτών, με στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας τους και την αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Μέσω του gov.gr, οι πολίτες πλέον, μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού, να έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες βάζοντας τέλος στις «ουρές» που του Δημοσίου. Το gov.gr, είναι μια αυτονόητη ηλεκτρονική υπηρεσία, ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο διευκολύνει την σχέση μεταξύ πολίτη – κράτους. Η ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού κράτους, δεν ήταν και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι όμως αναγκαία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα, γρήγορα και με ασφάλεια αλλά και για να καταστεί η ελληνική οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική και φιλική προς τις επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τις δυσκολίες, έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το διάστημα, μειώθηκαν οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο Φ.Π.Α σε νησιά, υπηρεσίες και προϊόντα, η προκαταβολή φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές για εργαζόμενους και εργοδότες, αφού μειώθηκε και ο ΕΝΦΙΑ. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, είναι πάγια θέση μας και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως σε αυτά τα δύο χρόνια που συμβιώνουμε με την πανδημία για τη στήριξη της οικονομίας και όσων επλήγησαν έχουν δοθεί περισσότερα από 41 δις αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πλέον, έχοντας διαθέσιμα τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαμορφώνουμε και σχεδιάζουμε την Ελλάδα στην μετά κορωνοϊό εποχή. Και αν για την πανδημία τα «όπλα» είναι τα εμβόλια, για τις συνέπειες της στην οικονομία τα «όπλα» μας, βρίσκονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο σχέδιο Ελλάδα 2.0, το οποίο περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Στο Ελλάδα 2.0, προβλέπονται πόροι που θα αγγίξουν τα 57 δις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την υλοποίηση 170 συνολικά έργων, θα συμβάλλουν στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026, ενώ θα προσελκύσουν νέες ιδιωτικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια και αναμένεται να δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια 180.000 -200.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι στρατηγικοί πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδίου μας, βασίζονται στην Ψηφιακή μετάβαση, στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην πράσινη ανάπτυξη. Ήδη, για την προσέλκυση επενδύσεων, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως είναι η επένδυση της Microsoft στη χώρα μας, η επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, η έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό, είναι από κάποια εμβληματικά έργα, που αλλάζουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Οι αναπτυξιακοί στόχοι και ο σχεδιασμός μας δεν περιορίζονται στον πολιτικό βίο μας κυβέρνησης, αφορούν το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε ένα σύγχρονο Ψηφιακό κράτος, με μια ισχυρή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Για αυτά αγωνιζόμαστε με σχέδιο και θα συνεχίσουμε της υλοποίηση τους με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

Άρθρο στο eleftherostypos.gr

Total
0
Shares
Previous Article

Tα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινούν

Next Article

Ξεκινά η λειτουργία της υπηρεσίας myEFKAlive