Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου

 

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας, τίμησε ο Δήμος Πειραιά την Κυριακή 15 Μαΐου τη συμπλήρωση 103 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μάλιστα το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» φωταγωγήθηκε χθες, συμβολικά σε κόκκινο χρώμα, στην μνήμη των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Υπενθυμίζεται,  ότι το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη, ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, πρώτου σε σταυρούς εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και ακολούθησαν ομιλίες.

Ακολούθησε μουσικό – αφηγηματικό δρώμενο, όπου ακούστηκε η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη  από τον λυράρη  κ. Ηλία Υφαντίδη και τον κ. Παναγιώτη Κοπαλίδη στο νταούλι.  Αναγνώστηκε  επίσης κείμενο του κ. Ηλία Υφαντίδη με τίτλο «Χριστός Ανέστη», από την κα Άννα Καλαϊτζόγλου.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίοι χόρεψαν  τον πυρρίχιο χορό υπό τις οδηγίες του κ. Όμηρου Παχατουρίδη.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Δημάρχου  Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ο Αντιδήμαρχος  Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης  Καρύδης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, η Αντιπεριφερειάρχης  Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, εκ μέρους του  δωρητή του Μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη,  η  Διευθύνουσα Σύμβουλος ALTER EGO MEDIA κα Φωτεινή Υψηλάντη, ο  Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων κ. Χρήστος Ποζίδης, η Γενική Γραμματέας  της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας κα  Χριστίνα   Χαφουσίδου και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

 

Total
0
Shares
Previous Article

Διαθέσιμη και στα αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού

Next Article

H Ελλάδα είναι σοβαρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή μας