Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα σύνορα μας από κάθε ενδεχόμενη απειλή

-Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας είναι απαραίτητη ενώ η συγκέντρωση όλων αυτών των σχετικών διατάξεων σε ένα ενιαίο κείμενο θα διευκολύνει και θα επιταχύνει το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και τους διοικούμενους.

-Δημιουργεί μία ασφάλεια δικαίου, ενώ θα είναι πιο εύκολη και άμεση η προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στις εξελίξεις που παρατηρούμε διεθνώς για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

-Το μεταναστευτικό ήταν και παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για την Ευρώπη που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε ξανά στο μέλλον.

-Αποδείξαμε τόσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και στον Έβρο ότι είχαμε σχέδιο και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην εργαλειοποίηση των μεταναστών που επιχείρησε να κάνει η Τουρκία.

-Προστατεύσαμε και φυλάξαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, τα οποία δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά.

Διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα που επιχείρησε να μας δημιουργήσει η Τουρκία, με αποτέλεσμα να αντιληφθούν ακόμη και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας το μέγεθος και τους κινδύνους που υπάρχουν.
Αναβαθμίσαμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας τόσο σε στεριά όσο και σε θάλασσα.

Σχεδιάσαμε ένα νέο μοντέλο μετανάστευσης με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών και την παράνομη μετανάστευση.
Απλουστεύσαμε επίσης και επιταχύναμε τις διαδικασίες για την απονομή ασύλου και όποιος δεν δικαιούται επιστρέφει στη χώρα από την οποία προέρχεται άμεσα.

-Προχωρήσαμε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, με ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες περιφέρειες της χώρας.

-Περιορίζουμε τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την κατασκευή έργων υποδομής στους δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

– Η θάλασσα έχει σύνορα. Φυλάμε τα σύνορά μας και τα φυλάνε οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος οι άνδρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

-Pushbacks η χώρα μας δεν κάνει. Και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι υιοθετούν και αναπαράγουν αυτές τις απόψεις, όσοι στην ουσία υιοθετούν και αναπαράγουν την προπαγάνδα της Τουρκίας.

-Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα σύνορά μας από κάθε ενδεχόμενη απειλή που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Από την ομιλία στην Κύρωση του Κώδικα Νομοθεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

 

Total
0
Shares
Previous Article

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022»

Next Article

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικό και υπαρξιακό ζήτημα το δημογραφικό