Χρέος μας η προστασία των ζώων

Η ομιλία μου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και το Πρόγραμμα Άργος.

Διαβάστε αναλυτικά:

 

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά για ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά τον σεβασμό που δείχνουμε σαν κοινωνία στα ζώα. Όλοι μας σε αυτή εδώ την Αίθουσα συμφωνούμε ότι η εικόνα με τα αδέσποτα που αντικρίζουμε σήμερα στις πόλεις δεν είναι κάτι το οποίο τιμά τη δική μας κοινωνία. Τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων δεν ταιριάζουν σε μια πολιτισμένη και ανεπτυγμένη χώρα.

Έτσι, λοιπόν, με το νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείου Εσωτερικών επιδιώκουμε κατ’ αρχάς τη διασφάλιση της ευζωίας όλων των ζώων. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Με τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων, οι οποίες αναφέρονται ρητά στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται η ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποσότητα και σε ποιότητα.

Δεύτερον, περιλαμβάνεται η ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Θέλουμε ένα ασφαλές σπίτι για όλα τα ζώα.

Τρίτον, η ελευθερία από τον πόνο αλλά και από τον τραυματισμό και την ασθένεια. Θέλουμε φροντίδα για όλα τα ζώα.

Τέταρτον, η ελευθερία από τον φόβο και την αγωνία, με ανθρώπινη συμπεριφορά και έτσι όπως αξίζει σε όλα τα ζώα.

Πέμπτον, η ελευθερία της έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

Ο περιορισμός του πληθυσμού των αδέσποτων πλέον έχει χάρτη. Πώς; Με την εισαγωγή ενός νέου συστήματος υιοθεσίας, με το νέο πλαίσιο αναπαραγωγής των ζώων με κανόνες και με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια θα βρίσκονται σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα. Θα γνωρίζουμε μέσω του μητρώου αυτού τον αριθμό των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κάθε δήμος θα γνωρίζει τον αριθμό των ζώων που βρίσκονται προς υιοθεσία καθώς και το ιστορικό της υγείας τους.

Θα έχουμε βιβλιάριο ηλεκτρονικό για τα ζώα. Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, με την υπεύθυνη ιδιοκτησία. Και για πρώτη φορά, με αυτό, περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς.

Φυσικά με το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ», ύψους άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, ο ρόλος πλέον της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προστασία και τον περιορισμό των αδέσποτων θα είναι καθοριστικός. Κάθε δήμος θα πρέπει, ακόμα και σε συνεργασία με άλλους δήμους, να ιδρύει δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία. Επίσης οι δήμοι θα είναι αρμόδιοι για την καταγραφή, τη σήμανση και τη στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων.

Για αυτόν τον σκοπό έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση των δήμων, όπως ανέφερε και ο Υπουργός κ. Πέτσας στη συνεδρίαση της επιτροπής, με 40 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ακόμη θα υπάρξει και η πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τις σχετικές δράσεις.

Ναι, θέλουμε περισσότερα καταφύγια όπως της Ηλιούπολης. Το ανέφερε και ο Θοδωρής Λιβάνιος στην ομιλία του νωρίτερα. Ναι, θέλουμε περισσότερα καταφύγια, όπως είναι αυτό της Αίγινας, που ανήκει στην περιφέρεια τη δικιά μου, όπου γίνεται εξαιρετική προσπάθεια από τον Αντρέα και τα υπόλοιπα παιδιά εκεί πέρα. Και δεν θέλουμε σίγουρα τα κολαστήρια στα οποία πολλές φορές βλέπουμε να βρίσκονται σήμερα τα ζώα.

Επίσης το πετυχαίνουμε με εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές κοινωνίες και εκπαιδευτικές κοινότητες, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας κάνω μια πρόταση για το μέλλον. Θα μπορούσαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να ενταχθεί στα σχολεία της χώρας ένα πρόγραμμα με τη μορφή μαθήματος, το οποίο να διδάσκει στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία τον σεβασμό προς τα ζώα και τη φιλοζωία που θα πρέπει να έχουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να σταθώ και στο ζήτημα των στειρώσεων, που έχει συγκεντρώσει αρκετές αντιδράσεις. Οι στειρώσεις των ζώων συντροφιάς δεν είναι υποχρεωτικές, σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, κατόπιν του διαλόγου με τους φορείς. Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ζώων ή να τα στειρώνουν ή να αποστείλουν το γενετικό τους υλικό στο εργαστήριο φύλαξης της ανάλυσης γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς.

Γιατί, όμως, είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία; Βλάπτει ή προστατεύει τα ίδια τα ζώα; Προφανώς και είναι μια διαδικασία υπέρ των ζώων, με στόχο να περιορίσει τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων ζώων και αποτρέπει με αυτόν τον τρόπο τους ανεύθυνους και επικίνδυνους ιδιοκτήτες, που επιλέγουν να τα εγκαταλείψουν. Αυτούς τιμωρεί δικαίως το νομοσχέδιο και, μάλιστα, με αυστηρές ποινές. Διαφωνεί κάποιος με αυτό; Φαντάζομαι πως κάποιος λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διαφωνεί με κάτι τέτοιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού και για την προστασία των ζώων από κακοποίηση. Η Κυβέρνησή μας με τον ν.4745/2020 αυστηροποίησε τις ποινές για τον βασανισμό και τη δολοφονία των ζώων. Μετέτρεψε τις πράξεις αυτές σε κακούργημα, οι οποίες τιμωρούνται πλέον με φυλάκιση από πέντε έως δέκα έτη και με πρόστιμο από 25.000 έως 50.000 ευρώ. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη χρήση του συγκεκριμένου νόμου έγινε τον περασμένο Ιούλιο, όταν στην Πάτρα ένας εικοσιτριάχρονος κρίθηκε προφυλακιστέος για τον βασανισμό και τη δολοφονία μιας γάτας.

Σε αυτό, λοιπόν, το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο ερχόμαστε και διευρύνουμε τις πράξεις που περιλαμβάνονται στην κακοποίηση των ζώων.

Επίσης, εισάγουμε το Μητρώο Παραβατών, το οποίο θα περιλαμβάνει όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση ζώων. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να γίνουν ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι ζώων για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την καταγγελία περιστατικών κακοποίησης ζώων.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω και μία αναφορά στην τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Δίνεται η δυνατότητα ξανά στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα σωστά τετραγωνικά προς τους δήμους μέχρι τις 31-12-2021. Μάλιστα, προβλέπεται η αποπληρωμή να γίνει σε είκοσι τέσσερις δόσεις, με ελάχιστη δόση 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Είναι μια σημαντική παρέμβαση, τόσο για τους πολίτες όσο και για τα έσοδα των δήμων, κύριε Υπουργέ, η οποία γίνεται για δεύτερη φορά. Την προηγούμενη φορά είχαν υποβληθεί δύο εκατομμύρια επτακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες εξήντα τρεις δηλώσεις για επιφάνεια συνολικού εμβαδού περίπου εβδομήντα εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Τα έσοδα των δήμων είχαν ενισχυθεί με περισσότερα από 150.000.000 ευρώ. Είναι μια πάρα πολύ καλή διάταξη και νομίζω ότι θα βοηθήσει πολλούς συμπολίτες μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας θέλω να πω ότι τα ζώα που όλοι έχουμε είναι μέλη της οικογένειάς μας. Γι’ αυτό και πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε. Αυτός είναι και στόχος του νομοσχεδίου αυτού. Δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Θεσπίζουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας, εξάλλου, διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα ζώα. Ασυνείδητοι συμπολίτες μας, που εγκαταλείπουν ή βασανίζουν τα ζώα, κάνουν εγκλήματα που πρέπει να τιμωρούνται. Διαφωνεί κανείς; Όχι, φαντάζομαι.

Ωστόσο, η Αντιπολίτευση ακόμα και σε αυτό το νομοσχέδιο, που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, επιλέγει τον διχασμό και την πόλωση, χωρίς επιχειρήματα και προτάσεις, για τους δικούς της μικροπολιτικούς λόγους. Μας κατηγορείτε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μη φιλοζωικό, μη σύγχρονο και αντιευρωπαϊκό και ότι δεν μπήκαμε στη διαδικασία της διαβούλευσης και της συζήτησης με όλους τους φορείς.

Η αλήθεια, όμως, είναι απλή και ξεκάθαρη. Πριν από αυτό το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο. Υπήρχε σε μεγάλο βαθμό ένα απροσδιόριστο χάος. Το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες, οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι πολίτες έχουμε χρέος να προστατεύουμε τα αδέσποτα. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο αυτής της Κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Total
0
Shares
Previous Article

Mέχρι την 1η Οκτωβρίου οι αιτήσεις για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του Πειραιά

Next Article

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης η νησιωτικότητα της χώρας μας